Διεθνή

Ρωσία: Καμία συμφωνία με Τουρκία για την πώληση σιτηρών της Ουκρανίας

Ρωσία: Καμία συμφωνία με Τουρκία για την πώληση σιτηρών της Ουκρανίας
Ερωτηθείς εάν είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την πώληση σιταριού στην Τουρκία ή σε χώρα της Μέσης Ανατολής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες, οι εργασίες συνεχίζονται»

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την πώληση σιτηρών από την Ουκρανία στην Τουρκία – την οποία η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία της έχει κλέψει – αλλά ότι οι εργασίες για μια συμφωνία συνεχίζονται.

Η Μόσχα αρνείται ότι έκλεψε τα σιτηρά, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι η Ρωσία τα «κλέβει».

Ο Γεβγένι Μπαλίτσκι, ένας Ρώσος αξιωματούχος υπεύθυνος για τις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της περιοχής Ζαπορίζια της Ουκρανίας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σιτηρά είχαν μεταφερθεί από εκεί στην Κριμαία, καθ’ οδόν προς τη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς εάν είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την πώληση αυτού του σιταριού στην Τουρκία ή σε χώρα της Μέσης Ανατολής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες, οι εργασίες συνεχίζονται».

Είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη δήλωση του Μπαλίτσκι ότι τα σιτάρια είχαν σταλεί σιδηροδρομικώς στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέσχεσε από την Ουκρανία το 2014.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε όταν ρωτήθηκε από Ουκρανό δημοσιογράφο  για τη ρωσική “κλοπή” σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία, λέγοντας: “Εσείς (οι Ουκρανοί) είστε πάντα τόσο απασχολημένοι με το τι μπορείτε να κλέψετε και από πού, και νομίζετε ότι όλοι ενεργούν έτσι».

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και η διακοπή σε αυτές τις αποστολές ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας ωθεί τις τιμές υψηλότερα, τροφοδοτώντας μια διεθνή επισιτιστική κρίση.

Η Τουρκία πιέζει για μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με ένα σχέδιο για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Ο Λαβρόφ δήλωσε μετά τις συνομιλίες του στην Τουρκία ότι η Ρωσία είχε κάνει αυτό που της αναλογούσε και ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποναρκοθέτησει τα λιμάνια της, ώστε τα πλοία να μπορούν να βγουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία συνήθιζε να εξάγει τα περισσότερα από τα προϊόντα της δια θαλάσσης, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου αναγκάστηκε να μεταφέρει σιτηρά με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω μικρών λιμανιών του ποταμού Δούναβη.

Η Ρωσία, δήλωσε την Τρίτη ότι δύο μεγάλα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν έτοιμα να επαναλάβουν τις αποστολές σιτηρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments