Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων – Παγώνη: “Δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού”

Ευλογιά των πιθήκων – Παγώνη: “Δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού”

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Αρχείου

Ευλογιά των πιθήκων - Παγώνη: Από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων, ο ιατρικός κόσμος στη χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση

Από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων, ο ιατρικός κόσμος στη χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να είναι εγρήγορση. Έτσι, με αφορμή την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων στη χώρα μας, η γιατρός Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στη νόσο και στη μεταδοτικότητα που έχει, αλλά και πόσο διαρκεί.

«Την ξέραμε ως ενδημική νόσο στην κεντρική Αφρική», ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας [13/6] στον ΣΚΑΪ. Η κ. Παγώνη τόνισε επίσης ότι η ευλογιά των πιθήκων κολλάει πάρα πολύ πιο δύσκολα. Εξήγησε, όμως, ότι η νόσος κρατάει περίπου τέσσερις εβδομάδες και μετά είναι σε αποδρομή, γι’ αυτό χρειάζεται καραντίνα για όσο διαρκεί.

Υπενθυμίζοντας ότι πλέον η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων θα κάνει ενημέρωση κάθε Πέμπτη, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός, ειδικά στις μετακινήσεις του και τις διακοπές.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι «δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού» και πως το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι με τα σωματίδια δια της αναπνευστικής οδού είναι ακόμα πιο σπάνια η μετάδοση.

Έρχονται περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε και για την ευλογιά των πιθήκων, εκτιμώντας ότι θα καταγραφούν και άλλα κρούσματα το επόμενο διάστημα. «Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της».

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε ο καθηγητής, καθησυχάζοντας αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments