Διεθνή

Βουλγαρία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση – Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας

Βουλγαρία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση – Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: dariknews

Ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ωστόσο το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

 Οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας παραιτήθηκαν τη Δευτέρα, αφού το κόμμα τους, το λαϊκιστικό ITN, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ είπε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι νέες εκλογές το φθινόπωρο παραμένουν στο τραπέζι για το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το ITN αποχώρησε από τον ασταθή, τετρακομματικό συνασπισμό έξι μήνες μετά τον σχηματισμό του, επικαλούμενο διαφωνία σχετικά με πολιτικές που αφορούν από το εάν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεκλειδώσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς σε μια από τις πιο επιβαρυμένες χώρες της ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γκέντσοβσκα και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ παραιτήθηκαν, ακολουθώντας τις παραιτήσεις των υπουργών του ITN, για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον αθλητισμό, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πέτκοφ, μη μπορώντας να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για βοήθεια, υπολογίζει στη στήριξη τουλάχιστον 12 νομοθετών του ITN, ελπίζοντας να αποφύγει νέες εκλογές εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό 14 ετών.

Αλλά ο Ντάνιελ Σμίλοφ του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών με έδρα τη Σόφια ήταν σκεπτικιστής. “Οι πιθανότητες για τον Πέτκοφ να βρει υποστήριξη και να ενισχύσει τη διακυβέρνησή του φαίνονται λιγότερο πιθανές προς το παρόν”, είπε.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το ITN θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση σε αυτό το κοινοβούλιο, αλλά προς το παρόν, οι νέες δημοσκοπήσεις το φθινόπωρο φαίνονται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα».

Η πολιτική αναταραχή θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τους κινδύνους για τον ενεργειακό εφοδιασμό στη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με μια αμερικανική εταιρεία για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου, αφού η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις της λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια. Δεν έχει υπογραφεί ακόμη καμία σύμβαση.

Η αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει την αξιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Βουλγαρία από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία και την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ, με στόχο το 2024.

Η πρώτη δοκιμασία για τον Πέτκοφ θα έρθει με εκκρεμείς ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο για αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2022.

Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments