Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Οριακή πρωτιά για τον Μακρόν με 25,75% στο α’ γύρο

Γαλλικές εκλογές: Οριακή πρωτιά για τον Μακρόν με 25,75% στο α’ γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Γαλλικές εκλογές: «Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών

«Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχησαν χθες Κυριακή στη Γαλλία.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ένωσης». Περίπου 18,68% έλαβε η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Μέχρι αργά το βράδυ γάλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον πρώτο γύρο θα κέρδιζε ο Μελανσον, ωστόσο στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα κέρδιζε περισσότερες έδρες. Προειδοποιητική βολή για τον Μακρόν χαρακτηρίζει την πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις η Le Figaro. Σε πολύ υψηλά ποσοστά έφτασε η αποχή, που ανήλθε σχεδόν στο 52,5%.

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Μπορν. borne

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments