Διεθνή

Κορωνοϊός: Αρκετά αποτελεσματικά τα εμβόλια της Pfizer για τα μικρά παιδιά

Κορωνοϊός: Αρκετά αποτελεσματικά τα εμβόλια της Pfizer για τα μικρά παιδιά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κορωνοϊός: Καλά τα νέα από το FDA της Αμερικής, καθώς τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού έχουν μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών

Καλά τα νέα από το FDA της Αμερικής, καθώς τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού έχουν μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Παράλληλα σημειώνει πως οι τρεις δόσεις φαίνεται ότι δημιουργούν ικανό αριθμό αντισωμάτων και καταπολεμούν ικανοποιητικά την Covid – 19.

Η εκτίμηση του οργανισμού δημοσιοποιήθηκε πριν από συνάντηση ειδικών της Τετάρτη, όταν θα συζητηθεί εκτενώς ο εμβολιασμός παιδιών κάτω των πέντε ετών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, αρκετοί υγειονομικοί αναμένουν πως o FDA θα ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των μικρότερων Αμερικανών πολιτών και με τα δύο σκευάσματα, δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στα εμβόλια.

Τα δεδομένα που δόθηκαν στον οργανισμό από την Pfizer δείχνουν πως οι τρεις δόσεις είναι πιο αποτελεσματικές από τις δύο, ωστόσο η φαρμακευτική εταιρεία σημείωσε πως ήταν δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα καθώς υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στα 1.415 παιδιά που εμβολιάστηκαν με τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης.

Η Pfizer είπε πως μόλις οκτώ παιδιά από την ομάδα πλασίμπο και δύο από τα εμβολιασμένη ασθένησαν από κορωνοϊό. Ωστόσο, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, το πρωτόκολλο της έρευνας προβλέπει να νοσήσουν 21 παιδιά.

Παρόλα αυτά, προσώρας το FDA φαίνεται πως βλέπει με θετικό μάτι τα αιτήματα των δύο φαρμακευτικών για τον εμβολιασμό μικρών παιδιών. Την ίδια ώρα, η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει πως και οι γονείς αναμένουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για τα μικρά παιδιά.

Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών αναφέρουν πως θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους εάν τα σκευάσματα κρίνονταν ασφαλή, ακόμη και αν τα ποσοστά προστασίας από τον ιό είναι χαμηλά. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ποσοστά νοσηλείας των παιδιών είναι υψηλότερα στην ηλικιακή ομάδα κάτω των πέντε ετών. Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού φαίνεται, επίσης, πως μειώνουν τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης σε παιδιά πέντε ετών ή και μεγαλύτερα.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τη βεβαιότητα της μετάδοσης του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η χρήση του εμβολίου σε παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα από κορωνοϊό στην ηλικιακή αυτή ομάδα» είπε ο FDA, ο οποίος σημείωσε, παράλληλα, ότι υπήρχαν ελάχιστες παρενέργειες από το εμβόλιο.

Την Παρασκευή, ο οργανισμός ανακοίνωσε πως και το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό σε παιδιά κάτω των έξι ετών, σημειώνοντας πως προλαμβάνει σε ικανοποιητικό βαθμό τη συμπτωματική νόσηση, χωρίς να έχει ανησυχητικές παρενέργειες.

Τα δύο εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, ωστόσο η δοσολογία διαφέρει. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, η Moderna προτείνει δύο δόσεις, μόλις στο ¼ της ισχύος των εμβολίων των ενηλίκων. Η Pfizer, όμως, προτείνει τρεις δόσεις στο 1/10 της ισχύος των εμβολίων των ενηλίκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments