Οικονομία

Eurogroup: “Τελειώνει” η ενισχυμένη οικονομική εποπτεία στην Ελλάδα

Eurogroup: “Τελειώνει” η ενισχυμένη οικονομική εποπτεία στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Eurogroup: Ημερομηνία ορόσημο είναι η 16η Ιουνίου, μιας και τότε το Eurogroup αναμένεται να δώσει τη θετική συγκατάθεση του για την επιστροφή της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Ημερομηνία ορόσημο είναι η 16η Ιουνίου, μιας και τότε το Eurogroup αναμένεται να δώσει τη θετική συγκατάθεση του για την επιστροφή της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά από πολλά χρόνια που ήταν η χώρα μας υπό αυστηρή οικονομική εποπτεία.

Η πολιτική έγκριση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου, όπου θα  σηματοδοτήσει και επίσημα και το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα και αναμένεται να υπάρξει μια σημαντική ανάκαμψη των μέτρων.

Η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού αυτή θα συνεχιστεί έως το 2059, μέχρι η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Όμως, η οικονομία θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που ακολουθείται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε έως σήμερα.

Η έγκριση από το Eurogroup για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ωστόσο, θα οριστικοποιηθεί και ο «οδικός χάρτης» των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε 2 φάσεις, μία έως τον Αύγουστο και μία έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Στην πρώτη φάση, βασικό προαπαιτούμενο θεωρείται η δέσμευση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και θα υπάρξει καταγραφή της προόδου στο σκέλος των νοσοκομειακών δαπανών και στα κονδύλια που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και σχετίζονται με το αυξημένο κόστος της ενέργειας. Η δεύτερη φάση, η οποία συνδέεται επίσης με μια δόση ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ (εκκρεμεί από το α’ εξάμηνο του 2019 λόγω των εκλογών, και αναμένεται να αποδεσμευτεί από το Eurogroup του Δεκεμβρίου), θα αποτελεί και την πρώτη σε καθεστώς «μετά προγραμματικής εποπτείας», ήτοι στο καθεστώς που ισχύει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και σχετίζεται με όλα τα κράτη- μέλη που ήταν σε μνημόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments