Οικονομία

Ενισχυμένη εποπτεία: Σήμερα το “πράσινο φως” – Πως δρομολογείται η έξοδος

Ενισχυμένη εποπτεία: Σήμερα το “πράσινο φως”  – Πως δρομολογείται η έξοδος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ενισχυμένη εποπτεία: Σήμερα αναμένεται να είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα τουλάχιστον ως προς την πορεία των δημοσιονομικών

Από το 2018 όπου και αποφασίστηκε η ενισχυμένη εποπτεία για τη χώρα μας αποτέλεσε ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη μακρά μνημονιακή περίοδο που είχε προηγηθεί και στην “κανονικότητα”. Σήμερα αναμένεται να είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα τουλάχιστον ως προς την πορεία των δημοσιονομικών καθώς η απόφαση του Eurogroup όπου θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Έτσι θα κλείσει ένας τετραετής κύκλος ενώ η σημερινή απόφαση θα συνοδεύεται από την έγκριση της ενεργοποίησης του προτελευταίου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος από τον ESM.

Πότε θα δρομολογηθεί η έξοδος

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία έχει ως χρονικό πρόσημο την 21η Αυγούστου ενώ το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ έχει αναφέρει σχετικά πως η Ελλάδα έχει κάνει επαρκώς την πλειονότητα από τα προαπαιτούμενα και έχει συμφωνήσει με τους εταίρους σε κάποια πεδία που υπάρχουν καθυστερήσεις να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο έως τον Αύγουστο.

Ωστόσο η Ελλάδα δεν σημαίνει πως θα πρέπει να εφησυχάσει καθώς υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάποια από αυτά είναι η εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως δραστική πρόοδο στο clawback, στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στο φορέα ακινήτων, στις υποθέσεις του Ν. Κατσέλη στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες, αλλά και βήματα για το Υπερταμείο και 8 κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν σε: ΔΕΠΑ Υποδομών, Αττική Οδό, Αποθήκη Αερίου Νότιας Καβάλας Εγνατία Οδό, Γούρνες Ηρακλείου, και Περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου.

Τι αναμένεται να περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα αναμένεται να περιλαμβάνει για τη χώρα μας τα παρακάτω:

  • Την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
  • Στο δεύτερο θα αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως» για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τις 20 Αυγούστου.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει για τη χώρα μας πως δεν θα παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022.

“Πράσινο φως” και για νέες παρεμβάσεις εντός της χώρας με fuel pass sequel

Με βάση τους υπολογισμούς που θα γίνουν θα οριστικοποιηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας το «Fuel Pass Sequel» το οποίο όμως, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο pagenews.gr θα οριστικοποιηθεί προς το τέλος της άλλης εβδομάδας και θα είναι πιο ισχυρό σε αξία από το τρέχον σχήμα. Θα γίνει και με γνώμονα πως το 80% έλαβε σε μετρητά το ποσό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments