Οικονομία

Eurogroup: Έρχεται το τελικό “ΟΚ” για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Eurogroup: Έρχεται το τελικό “ΟΚ” για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Eurogroup: Μάλιστα η έγκριση από το Eurogroup θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να ανάψει “πράσινο φως” για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς την ενισχυμένης εποπτείας. Η πολυπόθητη έξοδος της χώρας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου όπου αυτό θα σημαίνει και το τέλος της μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα.  Μάλιστα η έγκριση από το Eurogroup θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Ποια τα επόμενα βήματα

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα φύγει από μια μακρά και επίπονη περίοδο θα πρέπει να τηρήσει μια σειρά από δεσμεύσεις όπως για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και μια δόση ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ όπου θα αποτελεί και την πρώτη σε καθεστώς «μετά προγραμματικής εποπτείας».

Σταϊκούρας: Από τη στιγμή που δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις

«Από τη στιγμή που δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις, οι οποίες υπάρχουν και έχουν επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού αυτών. Άρα η Ελλάδα πέρα και πάνω από τους όποιους δημοσιονομικούς κανόνες, οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στα δημόσια οικονομικά της, γιατί όσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού τόσο αυτό μετακυλίεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μαζί με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους συνολικού ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024.

Ποιες οι προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Το ΔΝΤ στην εαρινή του πρόβλεψη σημείωσε ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 2,6% το 2023 για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση για εφέτος είναι αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Για την ανεργία, το Ταμείο προβλέπει σημαντική μείωσή της στο 12,9% σε μέσα επίπεδα έτους, από 15% το 2021 και έναντι 14,6% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται πάνω από 6% του ΑΕΠ τόσο για εφέτος όσο και για το 2023 (-6,3% και -6,1%, αντίστοιχα).

Συνάντηση Σταϊκούρα με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη 14 Ιουνίου, στις 11.15, με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Christian Lindner. Είναι μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς την Πέμπτη επίκεινται και οι πολυπόθητες ανακοινώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments