Πολιτισμός

Βραβεία του Ιδρύματος Getty $1,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σχεδίων

Βραβεία του Ιδρύματος Getty $1,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σχεδίων

Πηγή Φωτογραφίας: Albright-Knox- GetYourGuide

Το Ίδρυμα Getty στο Λος Άντζελες έχει χορηγήσει 15 επιχηρήσεις, συνολικού ύψους σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων,

Το Ίδρυμα Getty στο Λος Άντζελες έχει χορηγήσει 15 επιχηρήσεις, συνολικού ύψους σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, για εκθέσεις, δημοσιεύσεις, ψηφιακά έργα και εργαστήρια που σχετίζονται με εκτυπώσεις και σχέδια.Τα βραβεία αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας Paper Project του ιδρύματος, η οποία ξεκίνησε το 2018 για να υποστηρίξει την επαγγελματική ανάπτυξη των επιμελητών που σπουδάζουνκαλών τεχνών.

Οι φετινοί επιχορηγούμενοι περιλαμβάνουν το Smithsonian στην Ουάσιγκτον, DC, το Courtauld στο Λονδίνο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και την Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Yale στο New Haven του Κονέκτικατ. Οι διεθνείς αποδέκτες των βραβείων περιλαμβάνουν το Museo de Arte Contemporáneo στο Περού και το Heritage Malta.

«Αυτές οι επιχορηγήσεις γιορτάζουν την επινοητικότητα των επιμελητών γραφικών τεχνών που επικεντρώνονται σε κρυμμένους πολύτιμους λίθους και παραμελημένους καλλιτέχνες μέσα στους τοίχους των ιδρυμάτων τους που μπορούν να απηχήσουν στο σημερινό κοινό των μουσείων», δήλωσε η Heather MacDonald,  υπεύθυνη προγράμματος στο Ίδρυμα Getty. «Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα στους επιμελητές να συνεργάζονται με συντηρητές και να χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να ξεκλειδώσουν τα υλικά μυστικά του χαρτιού».

Ένα τέτοιο εγχείρημα περιλαμβάνει το ψηφιακό έργο της Γκαλερί Τέχνης Albright-Knox για τα έργα σε χαρτί της αείμνηστης Βενεζουελανό-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Marisol που γίνεται σε συνδυασμό με μια προσεχή αναδρομική έκθεση του έργου της. Το microsite θα χρησιμεύσει ως αποθετήριο των σχεδόν 400 έργων της Marisol σε χαρτί, με ένα δοκίμιο και μια συλλογή εικόνων με δυνατότητα αναζήτησης.

Τα μεγάλης κλίμακας γλυπτά της Marisol που συνδυάζουν στοιχεία της ποπ και της λαϊκής τέχνης έλαβαν κριτική και εμπορική προσοχή στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ τα έργα της σε χαρτί παραμένουν λιγότερο γνωστά.

«Η ελάχιστα γνωστή αλλά δια βίου πρακτική της Marisol στο χαρτί συναγωνίζεται τη γλυπτική της πρακτική στην ευρηματικότητα και την ποικιλία της», δήλωσε σε μια δήλωση η Julia Vázquez, επιμελήτρια στο Albright-Knox που ηγείται της έρευνας. «Είμαι ενθουσιασμένος που πρωτοστατώ σε μια πρωτοβουλία για να φέρω αυτό το σύνολο έργων στο φως και να ενισχύσω το έργο μιας Λατινοαμερικανίδας και μετανάστριας καλλιτέχνη που ανήκει στην ιστορία της αμερικανικής τέχνης του 20ού αιώνα».

Ένας άλλος δικαιούχος, η γκαλερί Courtauld στο Λονδίνο, θα επικεντρωθεί στο τελευταίο σημαντικό χειρόγραφο του ζωγράφου Paul Gauguin Avant et après (Πριν και Μετά), το οποίο περιλαμβάνει 213 χειρόγραφες σελίδες σχεδίων και κειμένου. Ολοκληρώθηκε τον τελευταίο μήνα της ζωής του Γκωγκέν, το μανιφέστο-απομνημονεύματα επικρίνει τις γαλλικές αποικιακές και εκκλησιαστικές αρχές στην Πολυνησία και περιλαμβάνει σκέψεις για τις φιλίες και τους προσωπικούς του αγώνες.

Καθώς το Courtauld σχεδιάζει τη δημόσια παρουσίαση του χειρογράφου, η επιχορήγηση θα υποστηρίξει την έρευνα από μελετητές του Gauguin, συντηρητές χαρτιού και ειδικούς εκτυπώσεων και σχεδίων για να κατανοήσουν καλύτερα τα υλικά, τη δομή και το πλαίσιο του τόμου.

Στους προηγούμενους αποδέκτες περιλαμβάνονται οι Beaux-Arts de Paris, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Μουσείο Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ.

Ο πλήρης κατάλογος των επιχορηγούμενων για το 2022 ακολουθεί παρακάτω

Πινακοθήκη Albright-Knox Biblioteca Comunale degli Intronati Corporación Museo La Tertulia Fondazione Museo Miniscalchi-Erizzo Heritage Malta, Klassik Stiftung Weimar Museo de Arte Contemporáneo Musée de l’Armée Εθνικό μουσείο Ίδρυμα Smithsonian Το Courtauld Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης The Whitworth, The University of Manchester Μουσείο Τέχνης του Κολλεγίου Williams Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Yale

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments