Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω Πούτιν

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια και η ρωσική στρέβλωση της πραγματικότητας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταγγέλλει τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν, που στρατιωτικοποιεί τις εξαγωγές σιτηρών και τις χρησιμοποιεί ως εργαλείο εκβιασμού εναντίον όσων καταγγέλλουν την παρέμβασή του στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, η Ρωσία θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο λιμού με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τους περιορισμούς που θέτει στις δικές της εξαγωγές. Οι απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια και η ρωσική στρέβλωση της πραγματικότητας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ για να αποτρέψουμε τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις των κυρώσεων μας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», διαβεβαιώνει ο Μπορέλ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταγγέλλει «τη συνειδητή πολιτική επιλογή της Ρωσίας να «στρατιωτικοποιήσει» τις εξαγωγές σιτηρών και να τις χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εκβιασμού εναντίον οποιουδήποτε αντιτίθεται στην επιθετικότητά της» απέναντι στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει μετατρέψει, σύμφωνα με τον Μπορέλ, τη Μαύρη Θάλασσα σε εμπόλεμη ζώνη, εμποδίζοντας τις αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία και εφαρμόζει ποσοστώσεις και φόρους στις δικές της εξαγωγές σιτηρών.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαγορεύουν στη Ρωσία να εξάγει αγροτικά προϊόντα, ούτε να τα αγοράζει, υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα ή οι οντότητες, στις οποίες επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, δεν εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις και εξαγωγές

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Μπορέλ προειδοποιεί και επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί η επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών με σκάφος: «Συνεργαζόμαστε στενά με τον ΟΗΕ και ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική καταστροφή».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments