Ελλάδα

Προσωπικός γιατρός: Από 1ης Ιουλίου οι εγγραφές – Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ

Προσωπικός γιατρός: Από 1ης Ιουλίου οι εγγραφές  – Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ
Για το πώς θα επηρεάσει την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών μίλησε με την ιδιότητα του πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, συγκρίνοντάς την με τον οικογενειακό ιατρό

Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι εγγραφές για τον «Προσωπικό Γιατρό», με κίνητρα για όλους όσοι επιλέξουν να εγγραφούν και “ποινές” για εκείνους που δε θα το πράξουν, καθώς θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Για τη νέα μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας και πώς θα επηρεάσει την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών μίλησε στην ΕΡΤ με την ιδιότητα του πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο Γιώργος Πατούλης, συγκρίνοντάς την με τον οικογενειακό ιατρό.

«Κατουσίαν δεν είχαμε κανέναν οικογενειακό γιατρό. Είχαμε έναν γιατρό εμπιστοσύνης διαφόρων ειδικοτήτων. Πλέον, με τον “προσωπικό γιατρό” υπάρχει ο προσωπικός γιατρός που ανεξάρτητα με το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ένας πολίτης, καταγράφει όλα εκείνα τα προβλήματα που υπέστη και ποια θεραπεία πήρε» δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Να σημειωθεί ότι για τους πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό τα νοσήλια θα είναι κατά 20% ακριβότερα στις ιδιωτικές κλινικές.

Μια από τις βασικές αλλαγές είναι ο τρόπος παραπομπής των ασθενών στους ειδικούς γιατρούς αλλά και στα νοσοκομεία, ενώ ορίζονται δύο τρόποι παραπομπής σε ειδικούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Τα κίνητρα για την εγγραφή

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 01-01-2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Από την 01-10-2022 πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Από την 01-01-2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments