Πολιτική

Ο Τσακαλώτος επιμένει: Συγκυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη

Ο Τσακαλώτος επιμένει: Συγκυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, κατά το διάσημο γνωμικό

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, κατά το διάσημο γνωμικό, την εγκυρότητα του οποίου σπεύδουν να επιβεβαιώνουν ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλεπάλληλες προτάσεις συνεργασίας που απευθύνουν κορυφαία στελέχη και βουλευτές της Κουμουνδούρου προς το ΜέΡΑ25 και τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει το ρόλο του πολιτικού ρυθμιστή που του αποδίδουν πρώην συνοδοιπόροι του.

Το σενάριο μπορεί να είναι, για ορισμένους, ευφάνταστο και σε άλλους να προκαλεί τον γέλωτα, αλλά, πέρα από πολιτικές προτιμήσεις και ατακαδόρικες εκφράσεις, υπάρχουν μια σειρά από αντικειμενικά γεγονότα, τα οποία συνηγορούν υπέρ αυτής της πρότασης διακυβέρνησης  του τόπου από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η αρχή έγινε με τον Ε. Τσακαλώτο, ο οποίος ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις του: «Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν, και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική».

Στην συνέχεια, την σκυτάλη πήρε ο πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος έθεσε εκ νέου στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το Μέρα25, δηλώνοντας στον ΣΚΑΙ ότι «μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, δημοκρατική, προοδευτική, και η άποψή μου είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει στη βάση ενός ελάχιστου κοινού προγράμματος και σε αυτή την κυβέρνηση να συμμετάσχουν… ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και να επιδείξει ανοχή το ΚΚΕ».

Το τρίτο κάλεσμα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Γιάνη Βαρουφάκη προήλθε, πριν από ελάχιστη ώρα, και πάλι από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επιμένει στην ανάγκη της εξέτασης του ενδεχόμενου κυβερνητικής συνεργασίας Τσίπρα – Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι «όποιος με έχει ακούσει στη Βουλή σχεδόν κάθε ομιλία μου τελειώνει με το γιατί χρειαζόμαστε μία προοδευτική, αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση και απευθύνομαι ευθέως στο ΚΚΕ, στο ΜέΡΑ25 και στο ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας το άγχος του κόσμου να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Την διαχρονικότητα της κυβερνητικής πρότασή του έσπευσε ο Ε. Τσακαλώτος να υπενθυμίσει, προσθέτοντας: «Δεν είπα κάτι καινούργιο και προφανώς όταν κάνεις συμμαχία με άλλα κόμματα δεν μπορείς εσύ να επιλέξεις ανάμεσα στα πρόσωπα αυτών των κομμάτων με ποιον θέλεις να συμμαχήσεις».

Ωστόσο, η απάντηση εκ μέρους του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη ήρθε, με κείμενο που αναφέρει ότι «μετά τις εκλογές θα είναι πια πολύ αργά» και ότι «αναμένουμε από όσους καλούν σε προοδευτικές κυβερνήσεις να τοποθετηθούν στις 7+1 πολιτικές τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25».

Η διάσπαση της ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα είναι δεδομένη, η πρόσκληση για κυβερνητική συνεργασία από τον έναν από τους δύο κομματικούς πόλους είναι δεδομένη, όπως δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι πολύτιμες στιγμές πολιτικής απόλαυσης που βιώνει ο Γ. Βαρουφάκης, ακούγοντας και διαβάζοντας τις δηλώσεις των κ.κ. Βίτσα, Τσακαλώτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments