Ελλάδα

Θανάτωση χιμπατζή: Κλιμάκιο ελεγκτών στο Αττικό Πάρκο μετά την κυβερνητική παρέμβαση

Θανάτωση χιμπατζή: Κλιμάκιο ελεγκτών στο Αττικό Πάρκο μετά την κυβερνητική παρέμβαση
Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής του πάρκου επανέλαβε πως η θανάτωση του ζώου ήταν η μόνη εναλλακτική - Απαντήσεις για σειρά θεμάτων ζητά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος

Κλιμάκιο ελεγκτών της Περιφέρειας Αττικής διενεργεί έλεγχο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά το σάλο που προκλήθηκε λόγω της θανάτωσης του Μπαζού του αρσενικού χιμπατζή που διέφυγε.

«Περιμένουμε την έρευνα πώς και πώς», τόνισε ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε ο χιμπατζής «Μπαζού» ήταν 27 ετών και βρισκόταν στο Πάρκο εδώ και 15 χρόνια και μέχρι πριν από 2 με 3 μήνες ήταν αρχηγός της ομάδας. Το πρωί που διέφυγε φαίνεται πως είχε έντονη διαμάχη με όλους τους άλλους χιμπατζήδες να τον κυνηγούν με αποτέλεσμα να αγνοήσει ακόμα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

«Σίγουρα χτύπησε, αλλά τα αγνόησε μέσα στον πανικό. Μόνο αυτή την εξήγηση έχουμε», τόνισε ο κ. Λεσουάρ.

Ο ιδρυτής του πάρκου ισχυρίστηκε πως η θανάτωση του ζώου ήταν η μόνη εναλλακτική, καθώς η νάρκωση δεν θα λειτουργούσε άμεσα σε έναν χιμπατζή σε τέτοια κατάσταση και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα έπρεπε να προστατευτούν οι φροντιστές.

«Δεν το δολοφονήσαμε. Φτάσαμε στην αναγκαία διαδικασία για να προστατεύουμε τους φροντιστές και ενδεχομένως κάποιους περιοίκους. Υπάρχει πρωτόκολλο», τόνισε.

Προανήγγειλε ενίσχυση των μέτρων φύλαξης στο χώρο των χιμπατζήδων και χαρακτήρισε φυσιολογική την αντίδραση των φιλοζωικών οργανώσεων που χθες πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το πάρκο.

Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση του Μπαζού

Η θανάτωση του χιμπατζή προκάλεσε και την παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά ο οποίος ζήτησε άμεση ενημέρωση επί σειράς θεμάτων, προναγγέλλοντας την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στον Αττικό Πάρκο προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Μιλώντας το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα , ο κ. Αμυράς σημείωσε πως το κλιμάκιο θα μεταβεί στο Πάρκο καθώς η επανάληψη των περιστατικών προκαλεί ανησυχίε.

Αναφορικά με την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Αμυράς διευκρίνησε πως το Πάρκο είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, και πως η δική του παρέμβαση αφορά  « όταν υπάρχουν περιστατικά ή υπόνοιες ότι δεν τηρείται η ευζωία ενός άγριου ζώου ή ο τρόπος προέλευσής του δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Το ζήτημα είναι για ποιον λόγο δεν υπήρχε 100% ασφάλεια στον χώρο που κρατούνταν οι χιμπατζήδες. Σπεύδουμε για να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται οι όροι για την ασφάλεια και των εργαζομένων και των επισκεπτών και των ζώων» προσέθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments