Οικονομία

Παγκόσμια οικονομία: Το γεωπολιτικό ρίσκο εντείνει την αβεβαιότητα των αγορών

Παγκόσμια οικονομία: Το γεωπολιτικό ρίσκο εντείνει την αβεβαιότητα των αγορών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Παγκόσμια οικονομία: Η αβεβαιότητα που έχει φέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και η τεράστια αύξηση των διεθνών τιμών της ενέργειας και την πρόθεση της Μόσχας να κλείσει ολοκληρωτικά τη στρόφιγγα στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, έχουν φέρει μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία

Η αβεβαιότητα που έχει φέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και η τεράστια αύξηση των διεθνών τιμών της ενέργειας και την πρόθεση της Μόσχας να κλείσει ολοκληρωτικά τη στρόφιγγα στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, έχουν φέρει μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία και πολύ δύσκολα θα υπάρχει διαφοροποίηση.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για σενάρια ύφεσης από το 2023 και προειδοποιούν για πληθωρισμό διαρκείας… [στην ευρωζώνη ξεπερνά το 8%]. Ακόμη ηχεί το καμπανάκι που χτύπησαν πρόσφατα διάσημοι επενδυτές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι τα χειρότερα έρχονται.

Το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε εισοδήματα και κατανάλωση υπονομεύουν την ανάκαμψη του ΑΕΠ και την πορεία εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους, αναβιώνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα κρίση στα ευρωομόλογα και στο κόστος δανεισμού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία καλείται να τηρήσει ευλαβικά τους δημοσιονομικούς στόχους και να παραμείνει προσηλωμένη σε αυτούς. Ήδη, το πρωτογενές έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί από το 1,4% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ προκειμένου να «σηκώσει» το βάρος των κυβερνητικών παρεμβάσεων άνω των 3,2 δισ. ενώ και επί τα χείρω έχει αναθεωρηθεί και αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται πλέον ότι θα «κλείσει» κοντά στο 3% από 4,5% προ πολέμου. Την ίδια στιγμή που το γεωπολιτικό ρίσκο και ο εκλογικός κύκλος εντείνουν για τους επόμενους μήνες την αβεβαιότητα των αγορών, οι οποίες απεχθάνονται την ακυβερνησία.

Το ράλι ανατρέπει τους σχεδιασμούς

Στην πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, βρίσκονται στραμμένα τα βλέμματα. Ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στις τιμές φυσικού αερίου καθώς αποτελεί έναν δείκτη για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη του ΑΕΠ έχουν «ταβάνι» τα 100 δολάρια τη μεγαβατώρα έως το τέλος του έτους, όπως και για το φυσικό αέριο. Ο λογαριασμός δείχνει ότι τα 10 ευρώ αύξησης στο φυσικό αέριο κόβουν από την οικονομία 500-600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ απαιτεί περί τα 300-400 εκατ. ευρώ αύξηση δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Καμπανάκι χτυπά το γεγονός ότι αν και ο βασικός μοχλός ανόδου του πληθωρισμού είναι η αύξηση κατά 39% του ενεργειακού κόστους, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ήταν υψηλότερες κατά 9% και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%. Υπό αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει τα όπλα της, που είναι η αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ανακόψει την άνοδο των τιμών. Αναμένεται μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% μέσα στον επόμενο μήνα και θα φανεί αν η κίνηση αυτή θα έχει αποτέλεσμα και αν θα οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.

Οι προκλήσεις του φθινοπώρου

Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών και τις κεντρικές τράπεζες να έχουν ξεκινήσει τον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων επιτοκίων από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, πιέζοντας την ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, εύλογα αυξάνονται και οι προκλήσεις και για την ελληνική οικονομία, τις αγορές ομολόγων και μετοχών. Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια, από το ιστορικό χαμηλό του 0,53% μόλις τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή του 3,87% σήμερα (από 4,65% πριν από λίγες ημέρες) δεικνύει εξάλλου και το πόσο ευάλωτες είναι οι χώρες της περιφέρειας του ευρώ σε κάθε διεθνή αναταραχή. Αυτή τη φορά πάντως, σε αντίθεση με την πρώτη κρίση χρέους της ευρωζώνης που κυριάρχησε η Ελλάδα, στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται η Ιταλία, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αναχρηματοδοτήσεις του χρέους της.

Για να αποφευχθεί μία δεύτερη κρίση χρέους, σε έκτακτη συνεδρίασή της, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον σχεδιασμό ενός νέου εργαλείου για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου, ώστε να προχωρήσει απερίσπαστα στις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Οσον αφορά τις προσδοκίες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ οι περισσότερες μεγάλες διεθνείς αγορές έχουν πλέον μετακινηθεί σε έδαφος bear market (πτώση τουλάχιστον 20% φέτος), οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν ηπιότερες απώλειες (περίπου 6%). Το ΧΑ λένε οι αναλυτές θα ακολουθεί με ηπιότερους ρυθμούς τη διεθνή τάση με τους επενδυτές να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στις επιχειρηματικές συμφωνίες, τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στα εταιρικά κέρδη, στις τουρκικές προκλήσεις και φυσικά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καθώς η έκβασή τους θα καθορίσει και την πορεία των μετοχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments