Διεθνή

Ταλιμπάν: Ζητούν επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους

Ταλιμπάν: Ζητούν επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Οι Ταλιμπάν ζητούν την επίσημη διεθνή αναγνώριση του ισλαμικού χαλιφάτου, που έχουν συγκροτήσει στο Αφγανιστάν και το οποίο έχει τους ίδιους διοικητές

Οι Ταλιμπάν ζητούν την επίσημη διεθνή αναγνώριση του ισλαμικού χαλιφάτου, που έχουν συγκροτήσει στο Αφγανιστάν και το οποίο έχει τους ίδιους διοικητές.

Συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση από τους Ταλιμπάν. Σε αυτήν έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, χιλιάδες θρησκευτικοί ηγέτες. Το πρωταρχικό αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν η ανάγνωριση από τα ξένα κράτη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού θεωρείται εξωπραγματική, δεδομένης της διεθνούς αποδοκιμασίας των θέσεων και των πρακτικών των Ταλιμπάν και με δεδομένο ότι είχαν εκδιωχθεί βίαια, κατά το παρελθόν, από την πολιτική εξουσία, μετά την πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, οι πρακτικές του πολιτικού – θρησκευτικού αυτού κινήματος αντιμετωπίζονται ως ακραίες, ιδιαίτερα από τον δυτικό κόσμο. Οι Ταλιμπάν άσκησαν την εξουσία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως το 2001 και βρίσκονται πάλι στην εξουσία από τον περυσινό Αύγουστο.

Όμως, ανήλθαν στη εξουσία μετά από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο. Το καθεστώς είναι ανελεύθερο και βαθιά θεοκρατικό. Παραβιάζει συστηματικά και βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημόσιες ελευθερίες. Αρνείται τα δικαιώματα των γυναικών, στις οποίες επιβάλλει αυστηρότατες απαγορεύσεις, ενώ η οικονομία του Αφγανιστάν έχει περιέλθει σε βαθιά και πολύπλευρη οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται, ανάμεσα στα άλλα, στην επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων και στην απόσυρση χρηματοδοτήσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments