Διεθνή

Τουρκία: Πληθωρισμός – ρεκόρ 78,6%

Τουρκία: Πληθωρισμός – ρεκόρ 78,6%

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 78,62% τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1998.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 78,62% τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1998.

Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός πλησίασε το 80% τον Ιούνιο στην Τουρκία, το υψηλότερο ποσοστό από το 1998, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών. Αυτή η ισχυρή άνοδος των τιμών αγαθών και υπηρεσιών, που διαμορφώθηκε στο 78,6% σε δώδεκα μήνες, έναντι 73,5% τον Μάιο, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σχεδόν τη μισή αξία της σε ένα χρόνο έναντι του δολαρίου.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο δημοσίευσε τα μηνιαία στοιχεία, καθώς η Τουρκία βιώνει μια βαθιά κρίση αναφορικά με το κόστος ζωής. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,95% σε μηνιαία βάση, ανέφερε το Ινστιτούτο της γειτονικής χώρας.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ετήσιες τιμές σημειώθηκαν στον τομέα των μεταφορών με 123,37% και ακολουθούν οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών με αυξήσεις 93,93%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Είναι, ωστόσο, αξιοπρόσεκτο ότι τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου αμφισβητήθηκαν από οικονομολόγους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το εν λόγω Ινστιτούτο υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις και ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πιο υψηλός. Οι απολύσεις και οι παραιτήσεις ανώτερων αξιωματούχων της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν στους ισχυρισμούς για κυβερνητική παρέμβαση. Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό, η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους οικονομολόγους, υποστηρίζει πως το πραγματικό επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού της Τουρκίας για τον Ιούνιο ήταν 175,55%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments