Οικονομία

Φόροι: Στη… δίνη της εφορίας εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Φόροι: Στη… δίνη της εφορίας εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φόροι: Στη... δίνη των υποχρεώσεων της εφορίας βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατομμύρια επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά, μιας και είναι η εποχή που άπαντες είναι με ένα "μπλοκάκι" στο χέρι

Στη… δίνη των υποχρεώσεων της εφορίας βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατομμύρια επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά, μιας και είναι η εποχή που άπαντες είναι με ένα “μπλοκάκι” στο χέρι και υπολογίζουν τα χρήματα τους και το πως θα τα μοιράσουν στις εκάστοτε υποχρεώσεις.

Εκτός από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, θα αρχίσουν να “τρέχουν” οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα πρέπει να κυνηγάνε τις δόσεις. Δόση για ΕΝΦΙΑ, δόση για φόρο εισοδήματος, δόση για επιστρεπτέα προκαταβολή, δόση για τα χρέη της πανδημίας, δόση για πάγια ρύθμιση.

Οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται από 8 έως 96 και με εκπτώσεις 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά. Το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με τη κατηγορία του φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1. ΕΝΦΙΑ. Έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουάριου του 2023 ενώ όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το φόρο για την ακίνητη περιουσία τους έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση. Συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δις. ευρώ. Εκτιμάται ότι στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1 δις. ευρώ από το φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.
  • 2. Φόρος εισοδήματος. Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για το φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα. Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 3 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος προβλέπει τα εξής:

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

3. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Από τις 29 Ιουλίου 2022 – εάν δεν δοθεί νέα παράταση – θα «τρέχουν» οι δόσεις για την εξόφληση της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Όσοι από τους 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments