Nέα της αγοράς

Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ κατέθεσε η σκανδιναβική αεροπορική SAS

Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ κατέθεσε η σκανδιναβική αεροπορική SAS

Πηγή Φωτογραφίας: SAS- Cision News

Οι συνομιλίες για τους μισθούς μεταξύ της αεροπορικής εταιρείας και των πιλότων κατέρρευσαν τη Δευτέρα

Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ κατέθεσε η σκανδιναβική αεροπορική SAS, τονίζοντας πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων επηρεάζουν τη ρευστότητα και το μέλλον της εταιρείας. Οι συνομιλίες για τους μισθούς μεταξύ της αεροπορικής εταιρείας και των πιλότων κατέρρευσαν τη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για κινητοποιήσεις που επιτείνουν το χάος σε όλη την Ευρώπη, καθώς αρχίζει η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών.

SAS: Μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία

Η SAS ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης, αν και η απεργία των πιλότων επηρεάζει το πρόγραμμα των πτήσεών της. Όπως τονίστηκε σκοπός της διαδικασίας του άρθρου 11 είναι η επιτάχυνση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. «Η διαδικασία του άρθρου 11 μας δίνει νομικά εργαλεία για να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό μας, ενώ μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε την επιχείρηση ως συνήθως», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SAS, Anko van der Werff.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Σκανδιναβίας βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της για να μετατρέψει 20 δισ. σουηδικές κορώνες (1,9 δισ. δολάρια) ανεξόφλητου χρέους και υβριδικών ομολόγων σε μετοχές και να συγκεντρώσει επιπλέον μετοχές περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Αδιέξοδο

Σημειώνεται πως στην SAS, οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εργοδοσίας είχαν ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Νοέμβριο, δεδομένου πως η τωρινή σύμβαση με τους πιλότους έληγε την 1η Απριλίου. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μετά και την λήξη της σύμβασης, όμως τελικά κατέρρευσαν οριστικά νωρίτερα.

Οι πιλότοι ζητούσαν αυξήσεις, όμως ήταν επίσης εξαγριωμένοι για την απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε προσλήψεις νέων πιλότων μέσα από δύο νέες θυγατρικές της, την Connect και την Link, αντί να επαναπροσλάβει πρώην υπαλλήλους που απέλυσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά την πανδημία η εταιρεία απέλυσε σχεδόν τους μισούς από τους πιλότους της.

Οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν, οπότε οι πιλότοι θα κρατήσουν τα αεροπλάνα καθηλωμένα. Η απεργία αφορά όλους τους πιλότους της μητρικής SAS Scandinavia, ήτοι περίπου 1.000 πιλότους σε Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, αλλά όχι τους 260 πιλότους της Link και της Connect ή τους ξένους εταίρους της εταιρείας, την Xfly, την Cityjet και την Airbaltic.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments