Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: Στο “χείλος του γκρεμού” μετά τις παραιτήσεις υπουργών του

Μπόρις Τζόνσον: Στο “χείλος του γκρεμού” μετά τις παραιτήσεις υπουργών του

Πηγή Φωτογραφίας: georgiatoday

Αν και ο Τζόνσον έχει κερδίσει ευρύτερους επαίνους για την υποστήριξή του στην Ουκρανία, ωστόσο τα ποσοστά δημοτικότητάς του παραμένουν χαμηλά

Δύσκολες ώρες περνάει ο  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά τη “θύελλα” παραιτήσεων πρωτοκλασσάτων υπουργών της κυβέρνησής του, ο οποίος σήμερα θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις στο κοινοβούλιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας του Τζόνσον παραιτήθηκαν την Τρίτη, μαζί με αρκετούς κατώτερους υπουργούς, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν πλέον να παραμείνουν στην κυβέρνηση μετά το τελευταίο από μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν την κυβέρνησή του τους τελευταίους μήνες.

Ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών στο κυβερνών του Συντηρητικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι ο δρόμος για την “έξοδο” έχει ανοίξει, ωστόσο ο Τζόνσον δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και διόρισε τον Nadhim Zahawi, πρώην υπουργό Παιδείας, ως νέο υπουργό Οικονομικών του και καλύπτοντας ορισμένες από τις άλλες κενές θέσεις

Το επίπεδο εχθρότητας που αντιμετωπίζει μέσα από το ίδιο του το κόμμα θα αποκαλυφθεί αργότερα όταν εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών για την εβδομαδιαία σύνοδο των ερωτήσεων, πριν αντιμετωπίσει αργότερα τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

«Υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να τον σύρουμε κλωτσώντας και ουρλιάζοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ», δήλωσε στο Reuters ένας βουλευτής των Συντηρητικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αλλά αν πρέπει να το κάνουμε έτσι, θα το κάνουμε».

Η ηγεσία του Τζόνσον έχει βυθιστεί σε σκάνδαλα και λάθη τους τελευταίους μήνες, με τον πρωθυπουργό να έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για παραβίαση των νόμων για το lockdown και πλήθος άλλων, που οδήγησαν τελικά και στις παραιτήσεις.

Χαμένη εμπιστοσύνη

Μια δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 69% των Βρετανών πίστευε ότι ο Τζόνσον έπρεπε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, αλλά προς το παρόν το υπόλοιπο της κορυφαίας υπουργικής ομάδας του πρόσφερε την υποστήριξή του.

«Υποστηρίζω πλήρως τον πρωθυπουργό», είπε η υπουργός της Σκωτίας Άλιστερ Τζακ. «Λυπάμαι που βλέπω καλούς συναδέλφους να παραιτούνται, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και με αυτό προχωράμε».

Πριν από ένα μήνα ο Τζόνσον επέζησε από την ψήφο εμπιστοσύνης των Συντηρητικών βουλευτών και οι κανόνες του κόμματος σημαίνουν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλη μια τέτοια πρόκληση για ένα χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένοι νομοθέτες επιδιώκουν να αλλάξουν αυτούς τους κανόνες, ενώ βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή για το εάν είπε ψέματα στο κοινοβούλιο για παραβιάσεις του lockdown .

Μόλις πριν από δυόμισι χρόνια, ο Τζόνσον κέρδισε μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την υπόσχεσή του να διευθετήσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια σκληρής διαμάχης.

Από τότε, όμως, ο αρχικός χειρισμός της πανδημίας επικρίθηκε ευρέως και η κυβέρνηση έπεσε από τη μια δύσκολη θέση στην άλλη.

Αν και ο Τζόνσον έχει κερδίσει ευρύτερους επαίνους για την υποστήριξή του στην Ουκρανία, δεν έχει γίνει ώθηση στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί υστερούν από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και τα δικά του ποσοστά δημοτικότητας παραμένουν χαμηλά.

«Μετά από όλη τη βρωμιά, τα σκάνδαλα και την αποτυχία, είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση καταρρέει», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments