Διεθνή

Τουρκικά ΜΜΕ : Οργή για την επιστολή “μπλόκο” στα F 16 – “Βλέπουν” πανικό των λόμπι

Τουρκικά ΜΜΕ : Οργή για την επιστολή “μπλόκο” στα F 16 – “Βλέπουν” πανικό των λόμπι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσαν στο Κογκρέσο ελληνοαμερικανοί βουλευτές, απαγορεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει προβεί σε επιθετικές ενέργειες εναντίον άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ

“Φωτιές” άναψε στην Τουρκία η επιστολή της ομάδας των Αμερικανών βουλευτών με την οποία «μπλοκάρουν» την προμήθεια των F-16 στην Άγκυρα και ο τουρκικός Τύπος το αναδεικνύει από τη δική του “σκοπιά” μη κρύβοντας την ενόχληση της Άγκυρας για την εξέλιξη, την οποία αποδίδουν στα “λόμπι” .

Στον πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με τίτλο  «Πανικός των λόμπι για τα F-16» γίνεται λόγος για προσπάθεια από «Έλληνες, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και κάποιους βουλευτές που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να εγκρίνει τη συμφωνία και της προκαλεί εντύπωση αυτή η προσπάθεια.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το CNN Turk το οποίο κάνει λόγο για ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ,το οποίο όπως αναφέρει μαζί με τους Αρμένιους και αυτονομιστές υποστηρικτές του, ανέλαβαν δράση για να αποτρέψουν την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό περίπου 80 αεροσκαφών. Στο πλαίσιο αυτό, 10 βουλευτές της Κάτω Βουλής του Αμερικανικού Κογκρέσου, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ετοίμασαν τροποποίηση του νόμου που δυσκόλεψε την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικής κατασκευής F-16 στην Τουρκία, αναφέρει μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσαν στο Κογκρέσο ελληνοαμερικανοί βουλευτές, απαγορεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα εμπόδια στις προεδρικές εξουσίες θα μπορούν να αρθούν από το Κογκρέσο, μόνο αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η εν λόγω χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ έχει σταματήσει για διάστημα έξι μηνών τις επιθετικές ενέργειες.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να άρει τους περιορισμούς αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής μια τέτοια πώληση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments