Διεθνή

G20: Άρχισε η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών – Έκκληση ενώπιον Λαβρόφ για λήξη του πολέμου

G20: Άρχισε η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών – Έκκληση ενώπιον Λαβρόφ για λήξη του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Στη συνάντηση, όπου για πρώτη φορά βρίσκονται στην ίδια αίθουσα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ομόλογοί του από τη Δύση, κυριαρχούν ο πόλεμος και τον αντίκτυπός του στην παγκόσμια οικονομία

Με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, ξεκίνησαν στο Μπαλί οι εργασίες της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της G20.

Στη συνάντηση, όπου για πρώτη φορά βρίσκονται στην ίδια αίθουσα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ομόλογοί του από τη Δύση, κυριαρχούν ο πόλεμος και τον αντίκτυπός του στην παγκόσμια οικονομία, με κορυφαίους αξιωματούχους από τις δυτικές χώρες και την Ιαπωνία να τονίζουν ότι δεν θα ήταν “business as usual” στο φόρουμ.

 Η Ινδονησία προέτρεψε την G20 να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία,ενώ ακούστηκαν διαμαρτυρίες  «Πότε θα σταματήσεις τον πόλεμο» και «Γιατί δεν σταματάς τον πόλεμο» καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαιρετούσε την Ινδονήσια ομόλογό του Ρέτνο Μαρσούντι στην έναρξη της συνάντησης.

Υπογραμμίζοντας τις εντάσεις στη συσσώρευση, η Ρέτνο είπε ότι νωρίτερα ομόλογοι της G7 την είχαν ενημερώσει ότι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο δείπνο καλωσορίσματος της Πέμπτης, όπου ήταν παρών ο Λαβρόφ.

«Είναι ευθύνη μας να τερματίσουμε τον πόλεμο νωρίτερα παρά αργότερα και να διευθετήσουμε τις διαφορές μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι στο πεδίο της μάχης», είπε κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Επικαλούμενη τη θρησκευτική ποικιλομορφία της Ινδονησίας ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αποκλίνουσες πεποιθήσεις μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, ο Ρέτνο προέτρεψε την G20 να “βρεί έναν τρόπο προς τα εμπρός” για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Είπε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, θα πλήξουν περισσότερο τις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας είπε στο Reuters ότι δεν αναμένεται ανακοίνωση από τη συνάντηση της Παρασκευής.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει ρίξει σύννεφο πάνω από την προεδρία της Ινδονησίας της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών φέτος, με εικασίες για μποϊκοτάζ από ορισμένα μέλη και αποχώρηση τον Απρίλιο σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.

Ο Ρέτνο είπε αργά την Πέμπτη ότι ήταν σημαντικό για τον οικοδεσπότη να “δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που είναι άνετη για όλους”, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου που όλοι οι σημαντικοί παίκτες κάθονταν στο ίδιο δωμάτιο.

Ο Λαβρόφ κάθισε μεταξύ εκπροσώπων από τη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό στη συνάντηση της Παρασκευής.

Από τη συνάντηση της Παρασκευής απουσίαζε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Τιμ Μπάροου, δεύτερο μόνιμο υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών. Η Τρας διέκοψε το ταξίδι της στο Μπαλί μετά την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments