Διεθνή

Σρι Λάνκα: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους ηγέτες της χώρας να ενεργήσουν «ταχύτατα»

Σρι Λάνκα: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους ηγέτες της χώρας να ενεργήσουν «ταχύτατα»

Πηγή Φωτογραφίας: The New York Times

Σρι Λάνκα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους μελλοντικούς νέους ηγέτες της Σρι Λάνκα να ενεργήσουν «ταχύτατα» για να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους μελλοντικούς νέους ηγέτες της Σρι Λάνκα να ενεργήσουν «ταχύτατα» για να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα και να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ανακοίνωσε την παραίτησή του κι εγκατέλειψε την κατοικία του, στην οποία εισέβαλαν διαδηλωτές.

Η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα πρέπει «να εργαστεί γρήγορα για να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και θα κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια του λαού», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Μπανγκόκ, την οποία επισκέπτεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στη Σρι Λάνκα να μην επιτεθούν σε διαδηλωτές ή δημοσιογράφους, αλλά επέκριναν επίσης τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Σάββατο όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είχε μια τεταμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, που διήρκεσε αρκετές δεκαετίες, αλλά και της στενής οικονομικής συνεργασίας του με την Κίνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προσφέρθηκαν να στηρίξουν τη νησιωτική χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα.

Σρι Λάνκα: Πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία

Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα, όπου μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στο Προεδρικό Μέγαρο, ακολούθησε η πολιορκία και η πυρπόληση της πρωθυπουργικής κατοικία στο Κολόμπο, γεγονός που υποχρέωσε  σε παραίτηση τον πρωθυπουργό λόγω της δημόσιας οργής για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την κατοικία, λίγες ώρες αφότου ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα παραιτηθεί όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση λόγω μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, στη μεγαλύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που είδαν επίσης πλήθη να εισβάλλουν στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου. Σε ένα βίντεο στα social media, φαίνεται κόκκινος καπνός να υψώνεται στον ουρανό.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε είπε ότι οι διαδηλωτές μπήκαν με το ζόρι στο σπίτι του στο Κολόμπο το βράδυ του Σαββάτου. Δεν είναι άμεσα σαφές εάν ήταν μέσα την ώρα της επίθεσης.

Ορισμένοι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες και κράνη της Σρι Λάνκα, κολύμπησαν επίσης στην προεδρική πισίνα, σύμφωνα με βίντεο από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NewsFirst.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments