Ειδήσεις

Nord Stream 1: Stop από σήμερα στο ρωσικό φυσικό αέριο – Για δύσκολο χειμώνα ετοιμάζεται η Ευρώπη

Nord Stream 1: Stop από σήμερα στο ρωσικό φυσικό αέριο – Για δύσκολο χειμώνα ετοιμάζεται η Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: telegraph/asiatimes/reuters

Επισήμως, η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου για εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου, αλλά η Ευρώπη δεν είναι αισιόδοξη ότι η παροχή θα αποκατασταθεί

Σε νέα περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η Ευρώπη, καθώς από σήμερα Δευτέρα (11/7) η Ρωσία, κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 και παραμένει άγνωστο αν και πότε θα ξανανοίξει.

Επισήμως, η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου για εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου, ωστόσο εκτιμάται ότι ο ρωσικός κολοσσός θα χρησιμοποιήσει διάφορα προσχήματα ώστε να διακόψει πλήρως την προμήθεια προς την Ευρώπη, κάτι που προϊδεάζει για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Δεν υφίσταται ακόμη πραγματικός πανικός μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά αρχίζει να φαίνεται κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό, σύμφωνα με τη «Le Monde».Η Μόσχα ελέγχει την κατάσταση με την αγορά ενέργειας στη γηραιά ήπειρο και μπορεί να «παίξει» το παιχνίδι της, καθώς οι κυρώσεις που δέχεται για την εισβολή της στην Ουκρανία δημιουργούν μια ιδιαίτερα περίπλοκη πολιτικο/οικονομική «σκακιέρα».

Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Bruegel, η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου, εάν η Μόσχα διακόψει τις παραδόσεις της, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα.

Δύσκολος χειμώνας ενόψει

Αυτό σημαίνει ότι η σεζόν δεν είναι πολύ δύσκολη. Και μπορεί για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία να μην υφίσταται ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τη Le Monde, ωστόσο για τη Γερμανία θα σήμαινε έλλειμμα 29% έναντι της ζήτησης. Αντίστοιχα, για τις χώρες της Βαλτικής το ποσοστό αυτό φτάνει στο 54%.

Ήδη σε δηλώσεις τους κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ρίξει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μην ξανανοίξει η στρόφιγγα με πιο πρόσφατη αυτή του Γάλλου υπουργού Οικονομίας , Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη διακοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ανέφερε έτσι, την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Στουρνάρας: Πρόκειται για την τέλεια καταιγίδα

Για “τέλεια καταιγίδα” έκανε λόγο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στο  μέσον μιας τέλειας καταιγίδας, διαταραχές τροφοδοσίας λόγω πανδημίας, υψηλότερες ενεργειακές τιμές, οι τιμές αερίου είναι 500% πάνω από την αρχή του έτους,  οι τιμές ηλεκτρισμού είναι 250% πάνω από την αρχή του έτους». 

Ανησυχία και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τσουχτερές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και στη Βρετανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας 5 με 6 εκατ. νοικοκυριά.

«To αέριο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή λιπασμάτων, γι’ αυτό βλέπουμε όλες αυτές τις τιμές τροφίμων να εκτοξεύονται, αλλά εννοώ, μιλώντας γενικότερα, ότι πολλά νοικοκυριά στη Βρετανία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες χρεώσεις που θέτουν 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά σε κατάσταση ‘’ενεργειακής φτώχειας” σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο», εξηγεί ο Λίον Ιζμπίκι αναλυτής του Energy Aspects.

Καναδάς: Επιστρέφει επισκευασμένες τουρμπίνες για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 -κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας, η καναδική κυβέρνηση θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments