Διεθνή

Γερμανικά αεροδρόμια: “Εισαγωγή εργαζομένων” από την Τουρκία

Γερμανικά αεροδρόμια: “Εισαγωγή εργαζομένων” από την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: dailysabah

Οι χαοτικές εικόνες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχουν οδηγήσει πολλά κράτη στην αναζήτηση λύσεων - Η Γερμανία εξετάζει μία "επανάληψη" του 1961 με την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων από την Τουρκία

Τα δύο χρόνια πανδημίας, έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό χάος στα αεροδρόμια, με τις εικόνες των εξαντλημένων από την αναμονή επιβατών και τις χιλιάδες χαμένες βαλίτσες να δείχνουν το μέγεθος ενός μεγάλου προβλήματος, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς η έλλειψη προσωπικού το διογκώνει εν μέσω και της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Η Βρετανία, επιβάλει πλαφόν 100 χιλιάδων επιβατών την ημέρα και καλεί τις αεροπορικές εταιρίες να σταματήσουν να πωλούν εισιτήρια για τη θερινή περίοδο, η Γερμανία ωστόσο προσανατολίζεται στην “εισαγωγή” περίπου 2000 εποχικών υπαλλήλων από την Τουρκία για να καλύψει τις ανάγκες της.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, η DW, κάτι ανάλογο συνέβη το 1961, με την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προέβλεπε την απασχόληση Τούρκων εργατών σε γερμανικές επιχειρήσεις, με συνέπεια να γίνονται συγκρίσεις του τότε και του τώρα στον τουρκικό Τύπο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα οι θέσεις απασχόλησης αφορούν κυρίως τον τομέα διακίνησης αποσκευών, καθώς ώστε να δοθεί βάρος στα υπερφορτωμένα σημεία ελέγχου ασφάλειας , όπου δεν επιτρέπεται να εργαστούν πολίτες από άλλες χώρες.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε: «Βοηθάμε τις εταιρίες με βραχυπρόθεσμα μέτρα. Δίνουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν υπαλλήλους από το εξωτερικό, κυρίως από την Τουρκία. Οι διαδικασίες για την απόκτηση αδειών παραμονής και εργασίας θα επισπευσθούν» ανέφερε, χωρίς ωστόσο να παραμεληθεί ο έλεγχος του ιστορικού των εργαζόμενων. Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή της DW Έμρε Έσερ ούτε τα εργατικά συνδικάτα, ούτε οι μεγάλες αεροπορικές τουρκικές εταιρίες όπως η Turkish Airlines έχουν ακόμα ενημερωθεί.

Οι υπάλληλοι ωστόσο «με εμπειρία στον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας» είναι απαραίτητοι και στην ίδια την Τουρκία. Ο Έμρε Έσερ τονίζει το γεγονός ότι ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τουριστικής σεζόν η Τουρκία δεν θέλει να χάσει το ανθρώπινο δυναμικό της. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας η χώρα περιμένει πάρα πολλούς τουρίστες» επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Τουρκικά ΜΜΕ: Ένα σύγχρονο 1961;

Στις συγκρίσεις με το 1961, αναφέρθηκε με πρωτοσέλιδά του,  ο τουρκικός Τύπος, αλλά και στον θετικό αντίκτυπο που είχε στους Τούρκους πολίτες η γερμανική πρόταση, αν και οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως πρόκειται για προσωρινό μέτρο και δεν αφορά σε μόνιμη μετεγκατάσταση στη Γερμανία.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν την κίνηση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, ωστόσο προβληματίζονται από το μικρό χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, Γιούνους Ολουσόι, θεωρεί λάθος να συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με ό,τι συνέβη το 1961. «Οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές τότε. Η Γερμανία, ενώ και τότε χρειαζόταν εργατικό δυναμικό, δεν προχωρούσε σε μεμονωμένες προσκλήσεις προσωπικού, αλλά σύναπτε διμερείς συμφωνίες με κράτη. Σήμερα o νόμος ορίζει την εξειδικευμένη πρόσληψη προσωπικού ανάλογα με τις δεξιότητες των εργαζομένων από όλο τον κόσμο».

Η Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (BDL) από την πλευρά της ελπίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα. «Σε ομοφωνία με τη συνολική γερμανική οικονομία εδώ και χρόνια ζητάμε να χαλαρώσουν οι κανονισμοί μετανάστευσης εργατικού δυναμικού» λέει η εκπρόσωπος της BDL Γιούλια Φόμαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments