Διεθνή

Σρι Λάνκα: Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές – Δεκτή η παραίτηση του προέδρου

Σρι Λάνκα: Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές – Δεκτή η παραίτηση του προέδρου

Πηγή Φωτογραφίας: BBC

Η επιστολή παραίτησης που εστάλη με email από την Σιγκαπούρη, νομιμοποιείται η θέση του Πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ως εν ενεργεία προέδρου και αίρει τα εμπόδια για τη διεξαγωγή εκλογών στη μαστιζόμενη από την κρίση νησιωτική χώρα

Δεκτή έγινε από τη Βουλή της Σρι Λάνκα, το email παραίτησης του προέδρου Ρατζαπάκσα, μετά την επαλήθευση της γνησιότητάς της.

«Από αυτό το σημείο, θα προχωρήσουμε στον συνταγματικό διορισμό νέου προέδρου», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η επιστολή παραίτησης εστάλη από την Σιγκαπούρη, όπου φαίνεται να βρίσκεται μετά τις Μαλδίβες, ύστερα από τη διαφυγή του από τη χώρα εν μέσω σφοδρών ταραχών και αντιδράσεων, καθώς το νησιωτικό έθνος του αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική του κρίση εδώ και δεκαετίες.

Η επιστολή παραίτησης

Με την επιστολή παραίτησης νομιμοποιείται η θέση του Πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ως εν ενεργεία προέδρου. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Σρι Λάνκα, ο πρωθυπουργός γίνεται προσωρινός αρχηγός σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου.

Δεύτερον, αίρει τα εμπόδια που εμποδίζουν τη διεξαγωγή εκλογών στο κοινοβούλιο για νέο πρόεδρο. Οι βουλευτές επρόκειτο να συναντηθούν στις 15 Ιουλίου και να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία, με την υπόσχεση ψηφοφορίας μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό καθυστέρησε λόγω της έλλειψης επιστολής παραίτησης, αλλά τώρα ο Πρόεδρος θα μπορεί να συγκαλέσει εκ νέου το κοινοβούλιο.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι πιθανό να είναι ο Βικρεμεσίνγκε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Πρεμαντάσα. Όμως, δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, οι βουλευτές του είναι πιθανό να στηρίξουν τον Βικρεμεσίνγκε – ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τους Ρατζαπάκσα, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον παραιτηθέντα πρόεδρο. Ωστόσο βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η παραίτηση και των δύο, του Ρατζαπάκσα και του Βικρεμεσίνγκε

Επίσης, η παραίτηση σημαίνει ότι ο Ρατζαπάκσα δεν έχει πλέον νομική ασυλία ως αρχηγός κράτους και η θέση του είναι πλέον πιο επισφαλής καθώς προσπαθεί να βρει μια ασφαλή χώρα για να καταφύγει.

Στη Σιγκαπούρη για «ιδιωτική επίσκεψη»

“Επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Ρατζαπάκσα έλαβε άδεια εισόδου στη Σιγκαπούρη για ιδιωτική επίσκεψη. Δεν έχει ζητήσει άσυλο ούτε του έχει χορηγηθεί άσυλο. Η Σιγκαπούρη γενικά δεν δέχεται αιτήματα για άσυλο”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.
Ο Ρατζαπάκσα δεσμεύτηκε να παραιτηθεί το Σαββατοκύριακο αφού οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του, κολύμπησαν στην πισίνα του και ζήτησαν τον τερματισμό της δυναστείας της οικογένειάς του.
Ο Ρατζαπάκσα βρισκόταν στις Μαλδίβες για μία ημέρα αφού έφυγε από τη Σρι Λάνκα τα ξημερώματα της Τετάρτης — την ίδια μέρα που είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί.
Όμως, η απουσία επίσημης επιστολής παραίτησης έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις ενός φαινομενικά αυτοεξόριστου ηγέτη που διόρισε τον πρωθυπουργό ως αναπληρωτή πρόεδρο αφού εγκατέλειψε το νησιωτικό του έθνος.
Λίγο αφότου ο Ρατζαπάκσα έφυγε από τη χώρα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του αναπληρωτή προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε για να απαιτήσουν την απομάκρυνσή του, ο οποίος σε πρώτη φάση επέβαλε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Την Πέμπτη, ο Βικρεμεσίνγκε παραχώρησε στις ένοπλες δυνάμεις της Σρι Λάνκα ειδικές εξουσίες σύλληψης και τους έδωσε εντολή να «ασκήσουν βία» εάν χρειαστεί για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις σε ολόκληρο το έθνος, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε τηλεοπτική ομιλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments