Διεθνή

Frankfurter Algemeine: Ποιο το κόστος της κλιματικής αλλαγής;

Frankfurter Algemeine: Ποιο το κόστος της κλιματικής αλλαγής;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Frankfurter Algemeine: Το ερώτημα σχετικά με το κόστος της αλλαγής του κλίματος απασχολεί, εδώ και χρόνια, την αρμόδια επιστημονική κοινότητα

Το ερώτημα σχετικά με το κόστος της αλλαγής του κλίματος απασχολεί, εδώ και χρόνια, την αρμόδια επιστημονική κοινότητα. Έως πρόσφατα, τα εν λόγω κόστος ήταν αρκετά χαμηλό, αν και η τάση αυτή τείνει να αποτελέσει παρελθόν.

Σύμφωνα με πρόσφατη γερμανική μελέτη, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ζημιές κατά μέσο όρο 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία κάθε χρόνο από το 2000. Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 0,2% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. Η ζέστη, η ξηρασία και οι πλημμύρες, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν περίπου 145 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος, το οποίο επικαλείται τα πορίσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε μόλις χθες. 

Η σχετική κλιματική ζημιά έχει συμβεί κυρίως στο πρόσφατο παρελθόν. Μόνο τα δύο ζεστά καλοκαίρια του 2018 και του 2019 και η πλημμύρα στην κοιλάδα του Αρ το 2021 υπολογίζεται ότι είχαν κόστος ίσο με περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συντάκτες της μελέτης υπολόγισαν περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την πλημμύρα στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των συνηθισμένων ακραίων καιρικών φαινομένων και των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική ζημιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Η δασοκομία και η γεωργία σε μεγάλες περιοχές της Γερμανίας υπέφεραν από τη ζέστη και την ξηρασία. Μόνο για τα δύο ακραία έτη του 2018 και του 2019, αυτοί οι τομείς της οικονομίας χρειάστηκε να καταγράψουν ζημιές ύψους περίπου 25,6 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9 δισεκατομμύρια ευρώ καταγράφηκαν στη βιομηχανία και το εμπόριο, καθώς η παραγωγικότητα μεταξύ των εργαζομένων μειώθηκε λόγω της ζέστης.

Ο υπουργός Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σχετικά: «Θα εντείνουμε και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ολοκληρωμένη προστασία του κλίματος σε όλους τους τομείς.» Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του έργου: «Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη στρατηγική προσαρμογής του κλίματος που προστατεύει τον πληθυσμό μας , οι υποδομές μας και μας προστατεύουν την οικονομία από τη ζέστη, τις πλημμύρες και τις έντονες καιρικές διακυμάνσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments