Διεθνή

Σρι Λάνκα: Νέος πρωθυπουργός ο Ντίνες Γκουναουάρντενα

Σρι Λάνκα: Νέος πρωθυπουργός ο Ντίνες Γκουναουάρντενα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η ορκωμοσία έγινε λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές και τους απομάκρυναν από την είσοδο του κτιρίου της Γραμματείας της Προεδρίας, όπου είχαν κατασκηνώσει από τις αρχές Απριλίου

 Ο βουλευτής Ντινές Γκουναουαρντένα ορκίστηκε την Παρασκευή ως νέος πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, την ώρα που η χώρα παλεύει με την χειρότερη οικονομική κρίση.

Η ορκωμοσία έγινε λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές και τους απομάκρυναν από την είσοδο του κτιρίου της Γραμματείας της Προεδρίας, στο Κολόμπο,  όπου είχαν κατασκηνώσει εκεί από τις αρχές Απριλίου. Σημειώθηκαν τουλάχιστον εννέα συλλήψεις, καθώς η νέα κυβέρνηση κινείται για να καταστείλει τους διαδηλωτές.

Το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ορκιστεί αργότερα την Παρασκευή.

Η κρίση της Σρι Λάνκα, το αποτέλεσμα της οικονομικής κακοδιαχείρισης και των συνεπειών της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πυροδότησε μήνες μαζικών διαδηλώσεων και τελικά ανάγκασε τον πρόεδρο Ρατζαπακσα να εγκαταλείψει τη χώρα και να παραιτηθεί

Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναζητώντας μια διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο 73χρονος Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές, κατηγορείται από διαδηλωτές ότι είναι σύμμαχος του Ρατζαπάκσα. Ο ίδιος διαμηνύει πως είναι «φίλος του λαού» και θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε, επιθυμεί μάλιστα, το νέο κυβερνητικό σχήμα, να περιλαμβάνει στελέχη της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαντάσα, ο οποίος υποστήριξε έναν αντίπαλο υποψήφιο στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως συνάντησε τον Βικρεμεσίνγκε και συζήτησαν πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί η χώρα από νέες «αθλιότητες και καταστροφές».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments