Διεθνή

Le Figaro: Σε κάμψη η παγκόσμια αγορά H/Y

Le Figaro: Σε κάμψη η παγκόσμια αγορά H/Y

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Οι πωλήσεις μειώθηκαν απότομα κατά το δεύτερο τρίμηνο, ιδίως λόγω της διεθνούς αναταραχής που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά από μια περίοδο ανάκαμψης  για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2020 και το 2021,η επιστροφή στην πραγματικότητα του 2022 είναι αρκετά δύσκολη για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι πωλήσεις μειώθηκαν απότομα κατά το δεύτερο τρίμηνο, ιδίως λόγω της διεθνούς αναταραχής που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι διαδοχικοί περιορισμοί και οι εκκλήσεις για τηλεργασία είχαν ωθήσει εκατομμύρια υπαλλήλους να μείνουν στο σπίτι, το 2020 και το 2021, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήταν απαραίτητος ο εξοπλισμός σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αυτών των νέων, έκτακτων τηλεργαζομένων. Για τους κατασκευαστές, επρόκειτο για μια χρυσή περίοδο, η οποία, όμως, έλαβε τέλος.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Gartner, εταιρεία τεχνολογικής έρευνας και συμβούλων, με έδρα το Στάμφορντ, πουλήθηκαν 72 εκατομμύρια μονάδες το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό 12,6% λιγότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021.

Η Ευρώπη, όμως, ήταν η ήπειρος που υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο, αφού αυτές μειώθηκαν κατά 18%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με μείωση 17,5%.

Η Ιαπωνία υπέστη λιγότερο έντονη αλλά σημαντική πτώση της τάξης του 10,8%. Τέλος, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρουσιάζει σημαντικές αντοχές, αλλά με πτώση των πωλήσεων κατά 5,2%.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για αυτήν την πτώση των πωλήσεων. Ο πρώτος είναι η γεωπολιτική αστάθεια, που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο δεύτερος λόγος είναι η πληθωριστική πίεση που ασκείται στις δαπάνες και ένας τρίτος λόγος είναι η απότομη μείωση της ζήτησης για Chromebook, δηλαδή τους φθηνούς υπολογιστές που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών, η Apple σημείωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 9,3%, ενώ τρεις γνωστές εταιρείες παρουσίασαν ισχυρή πτώση: -12,5% για τη Lenovo, -27,5% για την HP και -5,2% για την Dell.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments