Οικονομία

Λογαριασμοί Ρεύματος: Από τη Δευτέρα οι νέες τιμές για τον Αύγουστο

Λογαριασμοί Ρεύματος: Από τη Δευτέρα οι νέες τιμές για τον Αύγουστο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου αναμένονται οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια του Αυγούστου, μήνας από τον οποίο ξεκινά η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.). Η τιμή – πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.

Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.

Στο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα υπεράκτια αιολικά που κατατέθηκε στην βουλή, συμπεριλήφθηκαν και όλες οι αλλαγές του νέου κανονισμού. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο επέλεξε να μεταθέσει την ημερομηνία γνωστοποίησης στους καταναλωτές των μηνιαίων χρεώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το κόστος της κιλοβατώρας έως τις 20 κάθε μήνα. Οι χρεώσεις αυτές θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, επομένως για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου οι τιμές θα καθοριστούν στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το ορόσημο της μηνιαίας ανακοίνωσης των πάγιων χρεώσεων και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι ο ακριβέστερος υπολογισμός των σχετικών χρεώσεων, στις οποίες προστίθεται πρόβλεψη για τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους πελάτες της Καθολικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments