Τεχνολογία

Θα κλείσει η συμφωνία για την εξαγορά της βρετανικής OneWeb από τη γαλλική εταιρεία δορυφόρων Eutelsat

Θα κλείσει η συμφωνία για την εξαγορά της βρετανικής OneWeb από τη γαλλική εταιρεία δορυφόρων Eutelsat

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ- Radio France

Βασικός μέτοχος στην Eutelsat με ποσοστό ύψους 20% είναι το γαλλικό Δημόσιο, ενώ το κρατικό fund της Κίνας διαθέτει επίσης ένα μερίδιο ύψους 5%.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία για την εξαγορά της βρετανικής OneWeb από τη γαλλική εταιρεία δορυφόρων Eutelsat, με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να αναφέρουν πως πιθανότατα το deal θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών ουσιαστικά θα διασφαλίσει την συνεργασία Βρετανών, Γάλλων, καθώς επίσης και κινεζικών αλλά και ινδικών συμφερόντων στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου παίχτη στο μέτωπο της δημιουργίας δικτύου δορυφόρων που πλέον θα μπορεί να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερη ευκολία την Starlink του SpaceX, iδιοκτησίας Ίλον Μασκ, όπως και το Project Kuiper του Τζεφ Μπέζος.

Βασικός μέτοχος στην Eutelsat με ποσοστό ύψους 20% είναι το γαλλικό Δημόσιο, ενώ το κρατικό fund της Κίνας διαθέτει επίσης ένα μερίδιο ύψους 5%. Αντιστοίχως το βρετανικό δημόσιο διαθέτει ένα ποσοστό ύψους 18% στην OneWeb, κυρίως μετά την διάσωση της από την χρεοκοπία από την κυβέρνηση Τζόνσον, αν και κυριότερος μέτοχος με ποσοστό 30% είναι η Bharti Global του Ινδού δισεκατομμυριούχου Σουνίλ Μπαρτί Μιτάλ.

Αλλαγές στον ανταγωνισμό

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η γαλλική εταιρεία που ήδη διαθέτει το 24% της ΟneWeb θα προχωρήσει σε απορρόφηση της, με αποτέλεσμα Γάλλοι, Βρετανοί, Κινέζοι και Ινδοί να βρεθούν μέτοχοι στην νέα ενοποιημένη εταιρεία.

Η χρηματιστηριακή αξία της γαλλικής εταιρείας ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ της βρετανικής ανταγωνιστικής της αγγίζει τα 3,4 δισ. δολάρια. Η ένωση τους θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δικτύου δορυφόρων νέας γενιάς.

Η OneWeb διαθέτει σήμερα 428 δορυφόρους σε τροχιά, όμως πλέον η τεχνολογία τους θεωρείται παρωχημένη. Συγκριτικά το δίκτυο Starlink του Μασκ διαθέτει πάνω από 2.000 υπερσύγχρονους δορυφόρους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments