Airbus γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ για το Διάστημα: Πώληση μονάδας και «ευρωπαϊκός γίγαντας» δορυφόρων
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay//Airbus γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ για το Διάστημα: Πώληση μονάδας και «ευρωπαϊκός γίγαντας» δορυφόρων
Η Airbus εξετάζει την πώληση της διαστημικής της μονάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κίνηση που ξεπερνά κατά πολύ ένα απλό εταιρικό asset disposal.
Πρόκειται για μέρος μιας μεγαλύτερης αναδιάταξης: ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός όμιλος μεταφέρει σταδιακά το κέντρο βάρους της δορυφορικής παραγωγής πίσω στην Ευρώπη και ταυτόχρονα προετοιμάζει, μαζί με τη Leonardo και τη Thales, τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού παίκτη στο Διάστημα.
Το βασικό μήνυμα προς τις αγορές είναι καθαρό:
η Airbus θέλει λιγότερη κατακερματισμένη παραγωγή και περισσότερο ευρωπαϊκό scale.
Στο τραπέζι η πώληση της αμερικανικής μονάδας
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Airbus εξετάζει την πώληση της αμερικανικής διαστημικής δραστηριότητας που συνδέεται με τη μονάδα στη Φλόριντα και την παραγωγή μικρών δορυφόρων Arrow.
Η δραστηριότητα εξυπηρετεί τόσο εμπορικούς όσο και κυβερνητικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών εθνικής ασφάλειας, απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζόμενους και πραγματοποιεί πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Airbus είχε αποκτήσει πλήρως το Airbus OneWeb Satellites joint venture το 2024.
Τώρα, λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, εξετάζει έξοδο.
Αυτό δείχνει ότι η στρατηγική της εταιρείας έχει μετακινηθεί αισθητά.
Από τη Φλόριντα στην Τουλούζη
Η στροφή είναι ήδη ορατή στην παραγωγή.
Η Airbus έχει αναλάβει να κατασκευάσει περίπου 440 δορυφόρους στην Τουλούζη για την Eutelsat, η οποία απέκτησε τη βρετανική OneWeb το 2022.
Το μήνυμα είναι σαφές:
η εταιρεία θέλει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής αλυσίδας, της τεχνογνωσίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας να βρίσκεται στην Ευρώπη.
Και αυτό δεν είναι μόνο βιομηχανική απόφαση.
Είναι και γεωπολιτική.
Το πραγματικό project λέγεται «Bromo»
Πίσω από την πιθανή πώληση βρίσκεται το μεγαλύτερο στρατηγικό σχέδιο.
Airbus, Leonardo και Thales εργάζονται πάνω σε μια τριμερή συγχώνευση διαστημικών δραστηριοτήτων με την κωδική ονομασία Bromo.
Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας δορυφορικών συστημάτων, ικανής να αποκτήσει κλίμακα απέναντι στους νέους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς.
Εφόσον λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις ανταγωνισμού από τις Βρυξέλλες, το νέο σχήμα θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί το 2027.
Και εδώ βρίσκεται η ουσία:
η Ευρώπη επιχειρεί να δημιουργήσει στο Διάστημα αυτό που επί χρόνια δεν κατάφερε να δημιουργήσει στην τεχνολογία — έναν παίκτη με πραγματικά ηπειρωτική κλίμακα.
Γιατί η SpaceX άλλαξε τους κανόνες
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δορυφόρων βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τελείως διαφορετικό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η SpaceX δεν λειτουργεί όπως οι παραδοσιακοί ευρωπαϊκοί όμιλοι.
Συνδυάζει:
εκτοξεύσεις,
δορυφόρους,
παραγωγή μεγάλης κλίμακας,
λογισμικό,
συνδεσιμότητα,
και συνεχή επανεπένδυση.
Απέναντι σε αυτό το μοντέλο, η ευρωπαϊκή κατακερματισμένη αγορά —με διαφορετικές εταιρείες, εθνικές προτεραιότητες και παράλληλες γραμμές παραγωγής— δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί σε κόστος και ταχύτητα.
Το Bromo επιχειρεί να διορθώσει ακριβώς αυτή την αδυναμία.
Δεν είναι μόνο SpaceX — είναι και Κίνα
Η δεύτερη πίεση έρχεται από την Κίνα.
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει το Διάστημα ως στρατηγική υποδομή.
Δορυφορικές επικοινωνίες.
Παρατήρηση Γης.
Πλοήγηση.
Άμυνα.
Συνδεσιμότητα.
Όλα αποτελούν μέρος ενός ενιαίου τεχνολογικού και γεωπολιτικού οικοσυστήματος.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημιουργία αυτόνομης δυνατότητας παραγωγής και λειτουργίας δορυφορικών συστημάτων αποκτά επομένως χαρακτήρα στρατηγικής κυριαρχίας.
Και η ίδια η Airbus χρησιμοποιεί πλέον ακριβώς αυτή τη γλώσσα.
Τον Ιούλιο, όταν ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό defence-tech fund E2D ύψους στόχου €500 εκατ., τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κλίμακα και ταχύτητα ώστε κρίσιμο κεφάλαιο, ταλέντο και πνευματική ιδιοκτησία να παραμένουν στην ήπειρο.
Η Airbus προσπαθεί ταυτόχρονα να διορθώσει ένα οικονομικό πρόβλημα
Υπάρχει όμως και καθαρά χρηματοοικονομική διάσταση.
Η διαστημική δραστηριότητα της Airbus υπέστη σημαντικές πιέσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Το 2024 ο όμιλος είχε καταγράψει επιβαρύνσεις περίπου €989 εκατ. στον συγκεκριμένο κλάδο, γεγονός που επιτάχυνε την ανάγκη αναδιάρθρωσης.
Άρα η πώληση της αμερικανικής μονάδας μπορεί να υπηρετήσει τρεις στόχους ταυτόχρονα:
απλοποίηση χαρτοφυλακίου,
βελτίωση αποδοτικότητας,
συγκέντρωση κεφαλαίων και παραγωγής εκεί όπου η Airbus θεωρεί ότι διαθέτει μεγαλύτερο στρατηγικό πλεονέκτημα.
Οι αγορές βλέπουν μια Airbus με ισχυρότερο balance sheet
Το timing έχει επίσης σημασία.
Η Airbus ανακοίνωσε ισχυρό πρώτο εξάμηνο για το 2026, με έσοδα €33,2 δισ. και adjusted EBIT €2,7 δισ., ενώ διατήρησε αμετάβλητη την ετήσια καθοδήγησή της.
Παράλληλα, ο όμιλος έχει θέσει μεσοπρόθεσμο στόχο για adjusted EBIT €12–13 δισ. έως το 2029 και έχει εγκρίνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους €5 δισ. σε τρία χρόνια.
Αυτό δείχνει ότι η στρατηγική αναδιάρθρωση του Space δεν γίνεται από θέση αδυναμίας σε επίπεδο ομίλου.
Γίνεται από θέση επιλογής κεφαλαίου:
πού αξίζει να επενδύσει η Airbus για να παράγει καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη στρατηγική επιρροή.
Το μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα: «κυριαρχία» ή νέος κρατικοδίαιτος γίγαντας;
Το Bromo όμως δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Η ενοποίηση τριών μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων μπορεί να δημιουργήσει κλίμακα.
Μπορεί όμως και να δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο, βαρύ και γραφειοκρατικό οργανισμό εάν η συγχώνευση δεν συνοδευτεί από πραγματική ενοποίηση παραγωγής, R&D και διοίκησης.
Υπάρχουν επίσης ήδη αντιδράσεις από άλλες ευρωπαϊκές αεροδιαστημικές εταιρείες που φοβούνται υπερβολική συγκέντρωση ισχύος και περιορισμό του ανταγωνισμού.
Άρα οι Βρυξέλλες θα έχουν δύσκολο δίλημμα:
να προστατεύσουν τον εσωτερικό ανταγωνισμό ή να επιτρέψουν έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή ικανό να ανταγωνιστεί αμερικανικούς και κινεζικούς κολοσσούς.
Η πώληση στις ΗΠΑ δεν είναι «αποχώρηση από την Αμερική»
Εδώ χρειάζεται μια σημαντική διάκριση.
Η πιθανή πώληση της μονάδας δεν σημαίνει ότι η Airbus εγκαταλείπει συνολικά την αμερικανική αγορά.
Η Airbus διαθέτει πολύ ευρύτερο αποτύπωμα στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην εμπορική αεροπορία και την άμυνα.
Η κίνηση αφορά συγκεκριμένα τη διαστημική παραγωγική μονάδα.
Και η ίδια η εταιρεία έχει διαχωρίσει τη διαδικασία πώλησης από την αντιμονοπωλιακή έγκριση του Bromo.
Αυτό είναι σημαντικό και για τις αγορές:
δεν πρόκειται αναγκαστικά για πολιτική απομάκρυνση από τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για επανεστίαση του διαστημικού βιομηχανικού μοντέλου στην Ευρώπη.
Η Airbus δεν πουλά απλώς ένα εργοστάσιο — αλλάζει γεωγραφία ισχύος
Αυτό είναι το πραγματικό market story.
Η πιθανή πώληση της αμερικανικής μονάδας μπορεί να μοιάζει μικρή σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της Airbus.
Στρατηγικά όμως είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική.
Δείχνει μια εταιρεία που πιστεύει ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας δεν βρίσκεται σε διάσπαρτες γραμμές παραγωγής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Βρίσκεται στην κλίμακα, την ενοποίηση και την ευρωπαϊκή τεχνολογική κυριαρχία.
Το Bromo θα κριθεί τελικά από ένα απλό ερώτημα:
μπορούν Airbus, Leonardo και Thales να γίνουν πραγματικός ανταγωνιστής της SpaceX ή απλώς ένας μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος;
Αν πετύχει το πρώτο, η πώληση της αμερικανικής μονάδας θα μοιάζει εκ των υστέρων με μία από τις πρώτες κινήσεις μιας πολύ μεγαλύτερης στρατηγικής αναδιάταξης.
Η Airbus δεν φαίνεται να εγκαταλείπει το Διάστημα. Κάνει το αντίθετο: στοιχηματίζει ότι για να μείνει ανταγωνιστική στο Διάστημα, πρέπει να γίνει περισσότερο ευρωπαϊκή — και πολύ μεγαλύτερη.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο