Διεθνή

Ταϊβάν: Άσκηση ετοιμότητας για κινεζική πυραυλική επίθεση “νέκρωσε” τη χώρα για 30 λεπτά

Ταϊβάν: Άσκηση ετοιμότητας για κινεζική πυραυλική επίθεση “νέκρωσε” τη χώρα για 30 λεπτά

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Κίνα ποτέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει το νησί με τη βία. -Η Ταϊβάν απορρίπτει την αξίωση κυριαρχίας της Κίνας και ορκίζεται να αμυνθεί

Οι δρόμοι άδειασαν και οι άνθρωποι έλαβαν εντολή να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους σε περιοχές της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της Ταϊπέι, τη Δευτέρα για άσκηση αεροπορικής επιδρομής, καθώς το νησί εντείνει τις προετοιμασίες σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Οι σειρήνες ήχησαν στη 1:30 μ.μ. (05:30 GMT) για τις υποχρεωτικές ασκήσεις εκκένωσης του δρόμου, οι οποίες ουσιαστικά έκλεισαν πόλεις και χωριά στη βόρεια Ταϊβάν για 30 λεπτά.

Μια “ειδοποίηση πυραύλων”, ζητώντας από τους ανθρώπους να εκκενώσουν αμέσως σε ασφαλή περιοχή, εστάλη μέσω μηνύματος .

«Είναι απαραίτητο να γίνουν προετοιμασίες σε περίπτωση πολέμου», είπε ο δήμαρχος της Ταϊπέι Κο Γουέν-τζε σε ομιλία του μετά την επίβλεψη των ασκήσεων για την άσκηση με το όνομα Wan An, που σημαίνει “αιώνια ειρήνη”.

Η Κίνα ποτέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει το νησί με τη βία. Η Ταϊβάν απορρίπτει την αξίωση κυριαρχίας της Κίνας και ορκίζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανανεώσει τη συζήτηση στην Ταϊβάν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση επίθεσης εν μέσω εντεινόμενων κινεζικών στρατιωτικών ελιγμών γύρω από το νησί.

«Τα κινεζικά στρατιωτικά αεροπλάνα παρενοχλούν συχνά την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ακόμη και το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο, αυτά τα περιστατικά μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε καιρό ειρήνης», είπε ο Κο.

Στην Ταϊπέι, η αστυνομία ζήτησε από τα οχήματα να μετακινηθούν στην άκρη του δρόμου και οι περαστικοί κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια κατέβασαν τα ρολά και έσβησαν τα φώτα για να αποφύγουν να γίνουν στόχος σε περίπτωση επίθεσης τη νύχτα.

Οι πυροσβέστες εξασκήθηκαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς που προκλήθηκε από επίθεση πυραύλων.

Η ανησυχία για τις προθέσεις της Κίνας προς την Ταϊβάν έχει αυξήσει την ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, ενώ δεν αναγνωρίζουν το νησί ως ξεχωριστή χώρα, δεσμεύονται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να της παρέχουν τα μέσα για να αμυνθεί.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ενίσχυσε τις προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, όπως αναφέρθηκε αρχικά από τους Financial Times, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης σε καθημερινή ενημέρωση μέσων ενημέρωσης ότι η κινεζική πλευρά θα λάβει «αναγκαστικά» μέτρα εάν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί.

Οι περιοδικές ασκήσεις αεροπορικής επιδρομής απαιτούνται από το νόμο στην Ταϊβάν.

Το νησί έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού του από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρόλο που δεν έχει αναφέρει ασυνήθιστη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα.

Άλλα μέρη της Ταϊβάν θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις εκκένωσης δρόμου αυτή την εβδομάδα. Η άσκηση είχε ακυρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του COVID-19.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν έχει θέσει την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας κορυφαία προτεραιότητά της και είπε ότι μόνο οι άνθρωποι της μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

«Όταν όλοι λάβουν το μήνυμα κειμένου, μην πανικοβληθείτε», είπε ο Τσάι σε μια υπενθύμιση στο κοινό στο Facebook νωρίς τη Δευτέρα. «Πολίτες, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε σύμφωνα με τις οδηγίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments