Κόσμος

Φυσικό αέριο: Στα ύψη η τιμή του – Φέρνει… τρόμο η άνοδο 14 ετών

Φυσικό αέριο: Στα ύψη η τιμή του – Φέρνει… τρόμο η άνοδο 14 ετών

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Φυσικό αέριο: Σε τιμή ρεκόρ έφτασε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την άνοδο να πηγαίνει σε επίπεδα δυσθεώρητα

Σε τιμή ρεκόρ έφτασε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την άνοδο να πηγαίνει σε επίπεδα δυσθεώρητα. Πιο συγκεκριμένα ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες και και όσο αναφορά τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης ολλανδικού φυσικού αερίου όσο και για τα αντίστοιχα βρετανικά με την μηναία αύξηση αρχίζει απλά να τρομάζει σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το TTF Gas (ευρωπαϊκό) έκλεισε με αύξηση 13,19%, η οποία σημαίνει σε ημερήσια άνοδο 23,3 ευρώ η Μεγαβατώρα και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 199,92 ευρώ η Μεγαβατώρα. Με βάση του υπολογισμούς η μηναία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου φτάνει στο 65,31% και η ετήσια στο 469,31%.

Από την άλλη το UK Gas (βρετανικό) έκλεισε σήμερα με αύξηση 17,32%. Αυτό σημαίνει 55,5 πένες ανά θερμική μονάδα άνοδο την ημέρα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 375,97 πένες ανά θερμική μονάδα. Η μηνιαία ποσοστιαία άνοδος της τιμής αγγίζει το 118,70% και η ετήσια το 292,49%.

Να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος που μας πέρασε έκλεισε με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το ποσοστό του ξεπέρασε το 50% μετά την μείωση των ροών από τη Ρωσία.

Από την άλλη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, λόγω και του ότι οι καυτές θερμοκρασίες ενισχύουν τη ζήτηση για το καύσιμο και βέβαια σε αυτή την εξέλιξη συμβάλει καθοριστικά και η επιλογή της Ευρώπης να περιορίσει ριζικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 11% την Τρίτη στα 9,75 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu), το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, δηλαδή εδώ και 14 χρόνια.

Αν συνεχιστεί το ράλι ανόδου στην τιμή του όλα δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με νέο αρνητικό ρεκόρ.

Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε. για τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου

Το πρωί η ΕΕ κατέληξε σε σχέδιο σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου. «Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του συμβουλίου.

Η πολιτική συμφωνία των 27 ενόψει του δύσκολου (και ενεργειακά) χειμώνα είχε προαναγγελθεί από το Γερμανικό πρακτορείο. Προβλέπει εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης «ενωσιακής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments