Διεθνή

Τζόνσον: Σενάρια για την ηγεσία του ΝΑΤΟ και φωνές να σταματήσει τις “φαντασιώσεις” τύπου Τραμπ

Τζόνσον: Σενάρια για την ηγεσία του ΝΑΤΟ και φωνές να σταματήσει τις “φαντασιώσεις” τύπου Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: nato.int

Ο Νορβηγός Στόλτενμπεργκ αναμένεται να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και ορισμένοι σύμμαχοι του Τζόνσον θέλουν να διεκδικήσει στη θέση - Τη ίδια ώρα στελέχη των Τόρις τον προτρέπουν να σταματήσει να έχει δεύτερες σκέψεις για παραμονή στο Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ

Το επαγγελματικό και πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στη Βρετανία, με τα σενάρια για το τι θα κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την αποχώρησή του από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στρι να φουντώνουν…

Το τελευταίο, θέλει τον Μπόρις Τζόνσον να προαλείφεται για ΓΓ του ΝΑΤΟ, καθώς η θητεία Στόλτενμπερκ ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023, δηλαδή περίπου σε έναν χρόνο. Την ίδια ώρα, φουντώνουν και οι προειδοποιήσεις των Τόρις προς τον Τζόνσον να σταματήσει να ενθαρρύνει μια «φαντασίωση Τραμπ» σχετικά με την παραμονή του στην εξουσία.

Οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού πρότειναν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως γενικός γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας όταν, ο Νορβηγός παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Το δέλεαρ της θέσης υψηλού προφίλ μπορεί να είναι ελκυστικό για τον Τζόνσον, αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής για να αναλάβει. 

Η πρόταση έρχεται καθώς υποστηρικτές τους συνεχίζουν μια εκστρατεία για να του δώσουν την ευκαιρία να παραμείνει στο Νο10. 

Περίπου 10.000 άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη των Τόρις υποστηρίζουν μια αναφορά που ζητούσε να του επιτραπεί να συμμετάσχει στις τρέχουσες εκλογές για την ηγεσία.

Ο Τζόνσον αν και επιμένει ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, φαίνεται πως έχει δεύτερες σκέψεις σύμφωνα με τον  Λόρδος Κρούντας,  εκ των δωρητών των Τόρις. 

Ο Τζόνσον δεν έχει ακόμη προσωπικά σχολιάσει δημοσίως τον ισχυρισμό, που έγινε για πρώτη φορά στην Telegraph. 

Ωστόσο, ο πρώην σύμμαχός του Steve Baker και πρώην υπουργός Brexit είπε ότι πρέπει να καταπνίξει κάθε επιθυμία να ανατρέψει την αποχώρησή του. «Η πράξη του να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορεί πραγματικά (να συμβεί) διακινδυνεύει το είδος της ανοησίας που υπέθαλψε ο Τραμπ στις ΗΠΑ”  σημείωσε χαρακτηριστικά στην HuffPo UK και πρόσθεσε «Δεν είναι υπεύθυνο, δεν είναι σωστό και ο Μπόρις πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη φαντασίωση να συνεχίσει. Και εγώ θρηνώ που η περίοδος του ως πρωθυπουργός πήγε πολύ στραβά, αλλά το να εύχομαι να ήταν διαφορετικά δεν είναι στρατηγική. Είναι καιρός να προχωρήσεις”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπήρξε ηγετική δύναμη στην ένωση της Δύσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας. 

Ο Νορβηγός Στόλτενμπεργκ αναμένεται να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και ορισμένοι σύμμαχοι του Τζόνσον θέλουν να διεκδικήσει στη θέση, ανέφερε η Telegraph.

Ο Μαρκ Φρανσουά, πρώην υπουργός Άμυνας και μέλος της επιτροπής Άμυνας, δήλωσε στην εφημερίδα: «Οι άνθρωποι πιθανότατα θα διαφωνούν για την κληρονομιά του Μπόρις Τζόνσον για χρόνια – αλλά ένα πράγμα που είναι σαφώς αδιαμφισβήτητο είναι η απόλυτα σταθερή υποστήριξή του στην Ουκρανία απέναντι στη βαρβαρότητα των Ρώσων.

«Αν υποβάλει αίτηση για να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να βασιστεί στον Πρόεδρο Ζελένσκι».

Αλλά η αντικατάστασή του θα πρέπει να συμφωνηθεί ομόφωνα από όλα τα μέλη της συμμαχίας. Μένει να φανεί αν μέλη όπως η Γαλλία θα ήταν πρόθυμα να αποτρέψουν τον  Τζόνσον να αναλάβει τη σκυτάλη μετά από μια σειρά διαμάχες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments