Διεθνή

Φυσικό αέριο: Δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται – Τι συμφώνησαν οι 27

Φυσικό αέριο: Δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται – Τι συμφώνησαν οι 27

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (δηλαδή οριστικό στοπ στην παροχή αερίου από τη Μόσχα), ο στόχος μείωσης το 15% θα γίνει δεσμευτικός και για τις 27 χώρες της ΕΕ.

Το «πράσινο φως» για το μέτρο που αφορά στον «κόφτη» της κατανάλωσης, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται δόθηκε τελικά με πολλές εξαιρέσεις που αφορούν και την Ελλάδα. Για να περάσει όμως το μέτρο χρειάστηκαν πολλές τροποποιήσεις σε αυτά που αρχικά είχε σχεδιάσει η Κομισιόν, καθώς οι κάθε χώρα προέβαλλε τις δικές τις ιδιαιτερότητες στο ζήτημα της ενέργειας. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να κάνει το κάθε κράτος ότι είναι δυνατό για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου από την 1η Αυγούστου και για τους επόμενος οκτώ μήνες.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (δηλαδή οριστικό στοπ στην παροχή αερίου από τη Μόσχα), ο στόχος μείωσης το 15% θα γίνει δεσμευτικός και για τις 27 χώρες της ΕΕ. Ο στόχος όμως θα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Αποφασίστηκαν δηλαδή ορισμένες εξαιρέσεις από τις οποίες επωφελείται και η Ελλάδα.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας τόνισε όμως ότι παρά τις εξαιρέσεις η μείωση του 15%, στο φυσικό αέριο είναι αρκετή για να καλύψει με ασφάλεια την ενεργειακή επάρκειά της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα. Όπως τόνισε ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 45 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments