Διεθνή

ΟΗΕ – Ουκρανία: Σήμερα αποπλέουν τα πρώτα σιτηρά

ΟΗΕ – Ουκρανία: Σήμερα αποπλέουν τα πρώτα σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η σχετική συμφωνία, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, φάνηκε, σε έναν πρώτο χρόνο, να μην εφαρμόζεται στην πράξη.

Σήμερα, αναμένεται να αποπλεύσουν τα πρώτα σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού, εξέλιξη που θα είναι αναμφίβολα ευχάριστη για τις οικονομίες και τους λαούς του δυτικού κόσμου.

Η σχετική συμφωνία, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, φάνηκε, σε έναν πρώτο χρόνο, να μην εφαρμόζεται στην πράξη. Η ρωσική επίθεση λειτούργησε ανασταλτικά, εγείροντας τις εύλογες αντιρρήσεις του Κιέβου και, βέβαια, τις έντονες αντιδράσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ο Μάρτιν Γκρίφθις, ειδικός συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες από τη Νέα Υόρκη ότι υπάρχουν ήδη φορτωμένα πλοία έτοιμα να αποπλεύσουν και πρόσθεσε πως, επί του παρόντος, οριστικοποιούνται οι ακριβείς συντεταγμένες της πορείας που θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΟΗΕ, Ουκρανίας, Ρωσίας και Τουρκίας.

«Η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο διάδρομος εξαγωγής σιτηρών από τα θαλάσσια λιμάνια της θα αρχίσει να λειτουργεί», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Όλοι καταλαβαίνουν τι μεγάλη ευθύνη έχει βαρύνει όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έξοδο του πρώτου σκάφους με σιτηρά από το λιμάνι της Ουκρανίας. Επομένως, προκειμένου να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί αυτή η πρώτη διέλευση μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου, ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες, όλα ελέγχονται δύο ή ακόμα και τρεις φορές. Και αυτό απαιτεί χρόνο. Θέλω όμως να τονίσω ότι η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτός ο διάδρομος θα αρχίσει να λειτουργεί», ανέφερε ο Κουλέμπα  χθες βράδυ από το Κίεβο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments