Κόσμος

«Να μη φοβούνται οι Έλληνες το γεωτρύπανο της Τουρκίας»

«Να μη φοβούνται οι Έλληνες το γεωτρύπανο της Τουρκίας»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο Προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, αναφερόμενος στο τέταρτο γεωτρύπανο.

Εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο Προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, αναφερόμενος στο τέταρτο γεωτρύπανο.

Το τέταρτο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» βρίσκεται ήδη στη Μεσόγειο Θάλασσα και ο Ισμαήλ Καλίν, Προεδρικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, δηλώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή φόβου για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μάλιστα, σύγκρινε τη δράση του τέταρτου γεωτρύπανου με αυτήν του Oruc Reis και μας κάλεσε να σεβαστούμε τη διεθνή νομιμότητα και να μην έχουμε ακραίες θέσεις αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ισμαήλ Καλίν δήλωσε: «Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντούλ Χαμίτ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί.

Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν “de facto” να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Οι Τούρκοι δεν δίνουμε σημασία σε αυτά».

Ακολούθησε ο παραλληλισμός με το Oruc Reis και η προτροπή προς την Χώρα μας δείξουμε σεβασμό προς τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων: «Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο “Σουλτάν Αμντουλ Χαμίτ” θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα. (..) Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα. Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις ακραίες θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ. H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως δήθεν κάνει διάφορα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments