Πολιτισμός

Ένα από τα κοσμήματα της Κωνσταντινούπολης ανοίγει ξανά μετά από 5 χρόνια ανακαίνισης

Ένα από τα κοσμήματα της Κωνσταντινούπολης ανοίγει ξανά μετά από 5 χρόνια ανακαίνισης

Πηγή Φωτογραφίας: Türkiye | Turkey City Guide- jojotur- Freepik

Η Βασιλική Στέρνα της Κωνσταντινούπολης (ή Yerebatan Sarnici, το «Υπόγειο Παλάτι») ανοίγει ξανά μετά από 5 χρόνια ανακαίνισης

Ο αρχαίος υπόγειος θάλαμος νερού που βρίσκεται κάτω από τη δημοφιλή τουρκική πόλη μπορεί άνοιξε ξανά. Χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για τη δεύτερη ταινία του James Bond, From Russia with Love, και στο Inferno, την πολύ λιγότερο εντυπωσιακή αλλά οπτικά εμπνευσμένη προσαρμογή του 2016 του Dan Brown.

Χτισμένη το 542 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, η στέρνα αποτελούσε μέρος ενός τεράστιου δικτύου που χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί την πόλη και τα ανάκτορά της με τρεχούμενο νερό.

«Το οικοδόμημα κινδύνευε να καταρρεύσει με την παραμικρή ώθηση», λέει ο Aysen Kaya, αναπληρωτής διευθυντής κληρονομιάς στο δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης 5ετούς αποκατάστασης, ανεγέρθηκαν χαλύβδινες ράβδοι για να συνδέσουν τις 336 κολώνες του κτιρίου – δώδεκα σειρές των 28, καθεμία ύψους 9 μέτρων. Οι ροζ τοίχοι από τούβλα καθαρίστηκαν από τυχοών σκουπίδια και βρωμιές.

Μια παράσταση ήχου και φωτός

Τα περίφημα ανάποδα κεφάλια της Μέδουσας που κοσμούν δύο γωνιακούς πυλώνες –σκαλιστές, εμφανίζονται ακόμη πιο ζωντανοί και τρομακτικοί.

Έχουν προστεθεί σύγχρονα έργα, όπως ένα χέρι που αναδύεται από το νερό ή μέδουσες από ημιδιαφανές γυαλί που ζωντανεύουν μέσα από τις υπέροχες αλλά απόκοσμες προβολές φωτός που χορεύουν στις κολώνες.

«Θέλαμε μια ελαφριά εγκατάσταση που να μην αφαιρεί τη μυστικιστική ατμόσφαιρα του χώρου», εξηγεί η εκπρόσωπος του δήμου.

Η ανακαίνιση ξεκίνησε το 2017 και οι επισκέπτες μπορούν πλέον να επισκέπτονται τον ιστότοπο καθημερινά μεταξύ 09:00 και 18:30.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments