Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Ξεκινάνε οι έρευνες στην περιοχή της Κρήτης

Φυσικό αέριο: Ξεκινάνε οι έρευνες στην περιοχή της Κρήτης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Σιγά σιγά γίνεται η υλοποίηση για το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, μιας και θα γίνει η επανατοποθέτηση της πετρελαϊκής ExxonMobil

Σιγά σιγά γίνεται η υλοποίηση για το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, μιας και θα γίνει η επανατοποθέτηση της πετρελαϊκής ExxonMobil των ΗΠΑ, στην περιοχή της Κρήτης, όπου θα βοηθήσει αρκετά στην εξοικονόμηση της ενέργειας στη χώρα.

Την επισήμανση αυτή κάνει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές που διαχειρίζονται τον φάκελο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με αφορμή την επανασύσταση της κοινοπραξίας που έχει μισθώσει τα blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Μετά την αποχώρηση της γαλλικής TotalEnergies, το μερίδιο της κατόπιν συμφωνίας μοιράζεται ανάμεσα στους άλλους δύο εταίρους ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια. Και πλέον ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός είναι ο operator με ποσοστό 70% και ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος κατέχει το 30%.

Τη σχετική συναίνεση έδωσε και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρη Στεφάτο να χαιρετίζουν τον νέο ρόλο που αναλαμβάνει η ExxonMobil, καθώς και να υπογραμμίζουν τον συμβολισμό της κίνησης μετά την επανεκκίνηση των ερευνών στην Ελλάδα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο. Επιπροσθέτως πηγές επισημαίνουν πως η ενίσχυση της θέσης της αμερικανικής εταιρείας στις ελπιδοφόρες, ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, παραχωρήσεις της Κρήτης έχει και ισχυρούς γεωπολιτικούς συμβολισμούς.

Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες υδρογονανθράκων και οι γεωπολιτικές ισορροπίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητες. Ως προς τα σχέδια της κοινοπραξίας για τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, οι πληροφορίες θέλουν τις εταιρείες να αναμένουν σε πρώτη φάση τα αποτελέσματα της ακροαματικής διαδικασίας του ΣτΕ, τον Οκτώβριο, όπου κι έχουν προσφύγει οικολογικές οργανώσεις σε βάρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Υπάρχουν, όμως, και πηγές που σημειώνουν ότι η δικαστική εκκρεμότητα δεν επηρεάζει το ερευνητικό πρόγραμμα των ExxonMobil – ΕΛΠΕ, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων είναι απαραίτητη ώστε να εντοπιστούν οι πιθανοί στόχοι προς γεώτρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments