Διεθνή

Τραμπ: Το ρίσκο μιας νέας υποψηφιότητάς του

Τραμπ: Το ρίσκο μιας νέας υποψηφιότητάς του

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ABC NEWS

Σύμφωνα με επίσημες και ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο εκλεκτός της εκλογικής βάσης του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων

Σύμφωνα με επίσημες και ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο εκλεκτός της εκλογικής βάσης του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Την ίδια στιγμή, όμως, μια πιθανή υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου δεν συγκεντρώνει ευρύτερες συναινέσεις.

Συγκεκριμένα, ο σημερινός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι εκφραστής ενός σύγχρονου φιλελεύθερου κέντρου, το οποίο εστιάζει σε ζητήματα κοινωνικού προοδευτισμού και διεθνών ανοιγμάτων. Αυτό κάνει τον Μπάιντεν και, συνολικότερα, το Κόμμα των Δημοκρατικών περισσότερο συμπαθές στα πιο μορφωμένα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας, στη νεολαία, στο χώρο της επιστημών και της τέχνης και, πιο πρόσφατα, ακόμη και στις γυναίκες, οι οποίες, παραδοσιακά, έλκονται από πιο συντηρητικές πολιτικές. Το ζήτημα, που άνοιξε με την απαγόρευση των αμβλώσεων, φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο του σε αυτήν την εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι Δημοκρατικοί χάνουν σημαντικό έδαφος στο εκλογικό σώμα συνολικά, λόγω αδεξιοτήτων και ολιγωριών που καταλογίζονται στον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ο σημερινός Πρόεδρος βλέπει ότι μια νέα υποψηφιότητά του δεν συγκινεί παρά περιορισμένα τμήματα της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη αναμέτρηση και εύλογο είναι το ζήτημα του υποψηφίου Προέδρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με τον Τραμπ να επιστρέφει όλο και πιο συχνά ως υποψηφιότητα, ικανή να οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία.

Ωστόσο, το «παράδοξο Τραμπ» έγκειται πλέον στο ότι είναι αρεστός στη βάση του κόμματος, αλλά όχι και τόσο πολύ στην αμερικανική κοινωνία.

Η περιορισμένη απήχησή του συνδέεται με τα θλιβερά γεγονότα του Καπιτωλίου και το «σκληρό» ρητορικό ύφος του, που τον άγει ακόμη και στη συχνή απαξίωση των αντιπάλων του. Αυτό δεν το κάνει θελκτικό πολιτικό ηγέτη για ευρύτατα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ χαίρει ευρύτατης απήχησης στην κοινωνική βάση του κόμματος. Μια ανεπίσημη δημοσκόπηση που διεξήχθη σε διάσκεψη υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων στο Τέξας δείχνει ότι ο Τραμπ παραμένει η αγαπημένη φιγούρα των Ρεπουμπλικάνων για να είναι υποψήφιος το 2024 για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.Φαίνεται να είναι ο αγαπημένος των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου των Αμερικανών συντηρητικών, το Conservative Political Action Conference, στο Ντάλας.

Σύμφωνα με αυτήν την ανεπίσημη δημοσκόπηση, το 99% (!) των ανθρώπων που ήταν παρόντες σε αυτό το συνέδριο δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα γίνει 78 ετών το 2024.

Ο Τραμπ είναι πιο δημοφιλής από ποτέ και όλα δείχνουν ότι το γνωρίζει αυτό. Στις συνεντεύξεις, που όλο και πιο συχνά παραχωρεί, φαίνεται να απολαμβάνει μάλιστα το ότι «η βάση θέλει Τραμπ». Ξέρει επίσης τον κύριο λόγο που είναι πρώτος στη βάση: δεν αφήνει τη βάση του κόμματος να αισθάνεται ντροπή και ενοχές για το Καπιτώλιο, ούτε για νεοσυντηρητικές απόψεις (μετανάστευση, κορωνοïός, αμβλώσεις κ.λπ.).

Αυτό όμως δεν επαρκεί για να δώσει μια δεύτερη θητεία στον σκληρό Τραμπ. Πρέπει να κερδίσει τις «καρδιές» ευρύτερων μερίδων της αμερικανικής κοινωνίας και, στο κατεξοχήν κρίσιμο πεδίο, ο Τραμπ υστερεί. Και σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments