Διεθνή

Les Echos: Η Κίνα στη δίνη της οικονομικής ύφεσης;

Les Echos: Η Κίνα στη δίνη της οικονομικής ύφεσης;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Κίνα αδυνατεί να απαλλαγεί από την αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid-19, που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες. 

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, βρίσκεται μπροστά σε δισεπίλυτα προβλήματα και σε σοβαρές αντιφάσεις. Αφενός, καταγράφεται μείωση των μακροοικονομικών επιδόσεών της και εμπλοκή της στην πρόσφατη κρίση της Ταιβάν και, αφετέρου, η Κίνα θέλει να «ανοιχτεί περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία».

Μεταξύ των περιορισμών, ιδίως στη Σαγκάη, της αυξανόμενης ανεργίας και των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, η κινεζική οικονομία είναι διαταραγμένη. Η Κίνα αποκάλυψε τις χειρότερες οικονομικές της επιδόσεις των τελευταίων δύο ετών, γεγονός που θέτει επίσης σε εξόφθαλμο κίνδυνο τον αναπτυξιακό στόχο του 5,5% για το 2022. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της λήψης έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει «ανοιχτή στον κόσμο».

Η Κίνα αδυνατεί να απαλλαγεί από την αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid-19, που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες. Οι περιορισμοί που ενεργοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις για την αντιμετώπισή της πανδημίας επιβαρύνουν περισσότερο τις αλυσίδες παραγωγής, κατανάλωσης και εφοδιασμού.

Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι «όλα τα τμήματα της οικονομικής αλυσίδας σε όλες τις τοποθεσίες της χώρας πρέπει να ενισχύσουν την αίσθηση του επείγοντος. Οποιοδήποτε κατάλληλο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί όπου είναι δυνατόν».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να επιτρέψουν μια «ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα» για μια οικονομία, η οποία παρουσιάζει σημάδια «ξεκάθαρης αποδυνάμωσης» από τον Μάρτιο και, ειδικά, τον Απρίλιο.

Ενώ η Σαγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, έχει παραλύσει από τις αρχές Απριλίου, η Κυβέρνηση εντείνει τις ενέργειές της για να προσπαθήσει να στηρίξει την οικονομία. Η στρατηγική του μηδενικού covid αμφισβητείται όλο και περισσότερο από την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία ανησυχεί από τις απειλές που θέτουν τα lockdown για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μοιραία, η Κίνα «πατάει σε δύο βάρκες». Επιδιώκει την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα στις παγκόσμιες αγορές, τη στιγμή κατά την οποία ακολουθεί πολιτικές μηδενικού covid και αδυναμία αντιμετώπισης της ανεργίας που αυξάνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments