Οικονομία

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι αλλάζει μετά τον Αύγουστο στις σχέσεις της Ελλάδας με θεσμούς και αγορές

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι αλλάζει μετά τον Αύγουστο στις σχέσεις της Ελλάδας με θεσμούς και αγορές

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αδειάζει η κλεψύδρα πλέον ώστε να τελειώσει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα

Αδειάζει η κλεψύδρα πλέον ώστε να τελειώσει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη “έξοδος”. Ωστόσο μια σειρά από εκκρεμότητες όπως οι ληξιπρόθεσμές οφειλές, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η υγεία αναμένεται να βρεθούν μαζί με τον νέο προϋπολογισμό στο βασικό «μενού» της πρώτης μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας.

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%.

Η Ελλάδα παράλληλα έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ επίσης δεσμεύεται να εφαρμόσει τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Τι αλλαγές φέρνει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Ιστορική ημέρα για τη χώρα είχε χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας την 16η Ιουνίου 2022, όταν το Eurogroup άναψε το “πράσινο φως” για να κηρύξει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα. Αμέσως μετά και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του σημείωσε πως η “Ελλάδα παύει να είναι το μαύρο πρόβατο” και αποτελεί πλέον ένα αξιόπιστο εταίρο.

Η απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 ενώ παράλληλα η χώρα αποκτά  μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσιονομικών της, καθώς και ευκαιρία κινήσεων. Εκτός από τα παραπάνω εκταμιεύονται επίσης 748εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα μείωσης του χρέους. Οι επισκέψεις των θεσμών πλέον δεν θα εξαλειφθούν αλλά θα είναι πιο αραιές προκειμένου να ελέγχουν την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, σε δύο έναντι τεσσάρων που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αποκτά περισσότερο χρόνο για την χάραξη πολιτικής ενώ μπορούν να εξαγγελθούν και από τον πρωθυπουργό μια σειρά από φοροελαφρύνσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments