Κόσμος

Bloomberg: Η ρωσική οικονομία πήγε 4 χρόνια πίσω σε 3 μήνες

Bloomberg: Η ρωσική οικονομία πήγε 4 χρόνια πίσω σε 3 μήνες
Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ είναι τώρα περίπου ισοδύναμο με το μέγεθός του το 2018.

Η οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Μέσα σε τρεις μήνες, μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, η ρωσική οικονομία παρουσιάζει οπισθοχώρηση τεσσάρων ετών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες «βουτιές» στα οικονομικά πράγματα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ είναι τώρα περίπου ισοδύναμο με το μέγεθός του το 2018.

Το τράνταγμα των διεθνών κυρώσεων για τον πόλεμο διέκοψε το εμπόριο και έριξε σε παράλυση βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν. Αν και η πτώση της οικονομίας μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο απότομη όσο αναμενόταν αρχικά, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Η οικονομία θα κινηθεί προς μια νέα μακροπρόθεσμη ισορροπία», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Alexey Zabotkin σε μια ενημέρωση στη Μόσχα. «Καθώς η οικονομία βρίσκεται σε αναδιάρθρωση, η ανάπτυξή της θα ξαναρχίσει».

Η Τράπεζα της Ρωσίας ενήργησε για να περιορίσει την αναταραχή στις αγορές και το ρούβλι με ελέγχους κεφαλαίων και απότομες αυξήσεις στα επιτόκια. Έχει επιστρέψει αρκετή ηρεμία για να ανατραπούν πολλά από αυτά τα μέτρα. Τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι επαναλαμβανόμενοι γύροι νομισματικής χαλάρωσης τους τελευταίους μήνες άρχισαν επίσης να εισχωρούν, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων. Η εξόρυξη πετρελαίου ανακάμπτει και οι δαπάνες των νοικοκυριών έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης.

Η έκθεση περιλάμβανε επίσης ένα λεγόμενο σενάριο κινδύνου όπου οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται περαιτέρω και οι ρωσικές εξαγωγές υπόκεινται σε πρόσθετες κυρώσεις. Εάν συμβεί αυτό, η οικονομική ύφεση της Ρωσίας το επόμενο έτος μπορεί να είναι βαθύτερη από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009 και η ανάπτυξη θα ξαναρχίσει μόνο το 2025.

Η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7% αυτό το τρίμηνο και πιθανώς ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Η αντιπαράθεση σχετικά με τις αποστολές ενέργειας στην Ευρώπη εγείρει νέους κινδύνους για την οικονομία. Οι μηνιαίες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία θα μειωθεί περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

«Η ύφεση το 2022 θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο», δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική αυτόν τον μήνα. «Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος των κλυδωνισμών της προσφοράς μπορεί να επεκταθεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments