Διεθνή

Ιράν: «Συκοφαντίες κατά της θρησκείας τα γραπτά του Ρουσντί»

Ιράν: «Συκοφαντίες κατά της θρησκείας τα γραπτά του Ρουσντί»

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Συγκεκριμένα, το Ιράν αρνείται την ευθύνη για την επίθεση την Παρασκευή κατά του Σαλμάν Ρουσντί.

Επιμένει το Ιράν στη θέση του, ότι τα βιβλία του Ρουσντί, με κυριότερο τους «Σατανικούς Στίχους», συκοφαντούν το Ισλάμ και αρνείται κάθε ευθύνη για την αιματηρή δολοφονική επίθεση της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, το Ιράν αρνείται την ευθύνη για την επίθεση την Παρασκευή κατά του Σαλμάν Ρουσντί.

«Η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τις συκοφαντίες του Ρουσντί κατά της θρησκείας στα γραπτά του», τονίζει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου. Το Ιράν λοιπόν θεωρεί ότι μόνο ο συγγραφέας και οι υποστηρικτές του είναι «άξιοι αιτιάσεων, επίπληξης και καταδίκης (…). Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορήσει το Ιράν ως προς αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν είχε άλλες πληροφορίες για τον δράστη του Σαλμάν Ρουσντί από αυτές που εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σημειώνουμε ότι, στις 14 Φεβρουαρίου 1989, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, Ανώτατος Ηγέτης της Ιρανικής Επανάστασης, εξέδωσε φετφά, δηλαδή ένα θρησκευτικό διάταγμα, καλώντας τους μουσουλμάνους να σκοτώσουν τον, γεννημένο στην Ινδία, συγγραφέα Ρουσντί για τα γραπτά του. Έκτοτε, υπήρξαν αλλαγές στις πολιτικές ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και την πολιτειακή ηγεσία της Χώρας.

Ωστόσο, το πολιτικό καθεστώς στο Ιράν παραμένει, ουσιαστικά, μια ισλαμική θεοκρατική δημοκρατία, η οποία εδράζεται νομικοπολιτικά στο ίδιο κείμενο, το Σύνταγμα του 1979, που είχε εγκριθεί, το 1978, από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. Μοιραία, λοιπόν, πολλά ατομικά δικαιώματα και πολλές δημόσιες ελευθερίες, που συναντάμε σε φιλελεύθερες δημοκρατίες, καταστρατηγούνται από το καθεστώς, το οποίο επιτηρεί αυστηρά την κίνηση των ιδεών και, άρα, την ελευθερία έκφρασης στο Ιράν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments