Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Έρχονται 4 νέα πακέτα ενισχύσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους

Μέτρα στήριξης: Έρχονται 4 νέα πακέτα ενισχύσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τέσσερα νέα πακέτα ενισχύσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τέσσερα νέα πακέτα ενισχύσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους ετοιμάζονται με την έναρξη του 2023. Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση εξετάζουν 4 νέα μέτρα τα οποία θα δώσουν οικονομική ανάσα στους πολίτες. Έτσι πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο τομέα, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση των συντάξεων. Είναι πολύ πιθανό εντός του Σεπτεμβρίου και με αφορμή τη ΔΕΘ να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό οι νέες παρεμβάσεις, μαζί με την επέκταση του fuel pass, τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και μια ενδεχόμενη επιταγή ακρίβειας, μαζί με στεγαστική συνδρομή για νέα ζευγάρια.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως εξήγησε, τον Ιανουάριο του 2023 θα γίνει ο προσδιορισμός, μετά θα μεσολαβήσει μια περίοδος διαβούλευσης και στο τέλος θα προταθεί από την κυβέρνηση το ύψος της αύξησης. Διάταξη η οποία θα προβλέπει την παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η ευεργετική διάταξη αφορά μόνο τους οφειλέτες «που δεν έχουν αναζητηθεί μετά την παρέλευση της δεκαετίας».

Αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023

Η αύξηση εκτιμάται στο 6% στις μεικτές αποδοχές. Η νομοθετική πρόβλεψη για αναπροσαρμογές από το 2023 έγινε σε περιβάλλον αποπληθωρισμού και αυτή η πρόβλεψη είναι ήδη ξεπερασμένη λόγω της γενικευμένης ακρίβειας.  Οσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση «στην τσέπη», καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. 

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Τέλος θα μπει και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα όσο και για όλους τους συνταξιούχους (Δημοσίου και Ταμείων ιδιωτικού τομέα) με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Η εισφορά επιβάλλεται αυτή τη στιγμή μόνο στα εισοδήματα από συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, καθώς επίσης στα εισοδήματα από μισθούς του δημόσιου τομέα που ξεπερνούν ετησίως τις 12.000 ευρώ. 

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Το νέο «ψαλίδι» αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2023, προκειμένου μέσα σε μία τετραετία το μη μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά πέντε μονάδες. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments