Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Έρχονται 4 νέες παρεμβάσεις το 2023

Μέτρα στήριξης: Έρχονται 4 νέες παρεμβάσεις το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Με 4 νέες παρεμβάσεις αναμένεται να εκκινήσει το 2023

Με 4 νέες παρεμβάσεις αναμένεται να εκκινήσει το 2023 για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σύμφωνα με όσα βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ατζέντα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. Με την έλευση του 2023 αναμένεται να υπάρξει μετά από χρόνια “ξεπάγωμα” στις συντάξεις, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Κατώτατος μισθός

Στόχος είναι το νέο έτος ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων που πιέζονται από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος. Επισημαίνεται ότι για άλλη μία φορά επισπεύδεται η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού και όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης: «Θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να καταλήξουμε στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό την άνοιξη του 2023».

Αύξηση συντάξεων

Η αύξηση εκτιμάται στο 6% στις μεικτές αποδοχές. Οσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση «στην τσέπη», καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Εισφορά αλληλεγγύης

Προς κατάργηση θα τεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα όσο και για όλους τους συνταξιούχους (Δημοσίου και Ταμείων ιδιωτικού τομέα) με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Η εισφορά επιβάλλεται αυτή τη στιγμή μόνο στα εισοδήματα από συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, καθώς επίσης στα εισοδήματα από μισθούς του δημόσιου τομέα που ξεπερνούν ετησίως τις 12.000 ευρώ.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Το νέο «ψαλίδι» αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2023, προκειμένου μέσα σε μία τετραετία το μη μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά πέντε μονάδες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments