Οικονομία

Φορολογικά έσοδα και τουρισμός γεμίζουν το “πακέτο” των μέτρων στήριξης

Φορολογικά έσοδα και τουρισμός γεμίζουν το “πακέτο” των μέτρων στήριξης

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Στο τραπέζι βρίσκονται η καταβολή επιταγή ακριβείας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης και επιδοτήσεις σε καύσιμα και ρεύμα.

Παρά τις δυσκολίες που επικρατούν στις οικονομίες των χωρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της διετούς πανδημίας του Covid-19 φαίνεται πως στην Ελλάδα δύο σημαντικοί παράγοντες, δίνουν ώθηση για ένα νέο πακέτο μέτρων. Τα φορολογικά έσοδα σε συνδυασμό με τον τουρισμό φαίνεται είναι αυτά που θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για τα νέα μέτρα στήριξης.

Στο τραπέζι βρίσκονται η καταβολή επιταγή ακριβείας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης και επιδοτήσεις σε καύσιμα και ρεύμα.  Στο καλάθι των μόνιμων παρεμβάσεων είναι μεταξύ άλλων  η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τις συντάξεις, η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012, και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στα “ύψη” τα έσοδα από τον τουρισμό

Οι εισπράξεις έχουν τονώσει τα έσοδα, καθώς   η τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα εφέτος και αναμένεται μάλιστα διεύρυνση της σεζόν έως και το φθινόπωρο. Τα κρατικά ταμεία “προετοιμάζονται” για έναν Αύγουστο με τουριστικές εισπράξεις – ρεκόρ και εκτιμάται ότι τα  έσοδα ξεπερνούν εκείνα του 2019.

Για τα φορολογικά έσοδα

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022  στέλνουν θετικά μηνύματα καθώς καταγράφεται υπέρβαση 5,2 δισ. στα φορολογικά έσοδα, που εν μέρει οφείλεται και στην αύξηση του πληθωρισμού.  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31.094 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.167 εκατ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Οι 2+1 παρεμβάσεις που κάνουν “ποδαρικό” τον Σεπτέμβριο

«Έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε, πριν από λίγες ημέρες στον ΣΚΑΙ ο κ. Σταϊκούρας «την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.». Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.  Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν, συμπλήρωσε. Παράλληλα, σχεδόν βέβαιο είναι πλέον ότι θα επεκταθεί το fuel pass σε fuel pass 3.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments