Διεθνή

Ένταση μεταξύ Κύπρου και ψευδοκράτους

Ένταση μεταξύ Κύπρου και ψευδοκράτους

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ένταση σημειώθηκε στις απογευματινές ώρες ανάμεσα στην Κύπρο και το Ψευδοκράτος, στο βόρειο τομέα του νησιού

Ένταση σημειώθηκε στις απογευματινές ώρες ανάμεσα στην Κύπρο και το Ψευδοκράτος, στο βόρειο τομέα του νησιού, αναφορικά με το εάν η τουρκοκυπριακή κοινότητα εκπροσωπείται από την ψευδοκρατική οντότητα, εν μέσω πληροφοριών σχετικά με το ενδιαφέρον της Άγκυρας νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η λεγομένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου» ισχυρίσθηκε σήμερα ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν εκπροσωπείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η λύση των δύο κρατών αποτελεί την «μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη επιλογή».

Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε άμεσα και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ.: του ψευδοκράτους) προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία κατέστρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960. Η μόνη κατοχή στο νησί είναι η κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 από την ελληνοκυπριακή ηγεσία».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προχώρησε περαιτέρω, κάνοντας λόγο για απάτριδο λαό λόγω της παράνομης κατοχής και εισβολής στο βόρειο τομέα του νησιού το 1974. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Λευκωσία τονίζει, στην ίδια πάντα ανακοίνωση, ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος έμεινε απάτριδος, ίδρυσε την τδβκ, ασκώντας το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Ο κοσμικός τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος πιστεύει στο κράτος δικαίου, έχει το κράτος του, δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο, Βουλή και Κυβέρνηση».

Είναι φανερό ότι η Τουρκία θέλησε, διά μέσου του ψευδοκράτους, να προκαλέσει και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, σε μια στιγμή κατά την οποία πυκνώνουν οι φήμες για πιθανή παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου από το τέταρτο γεωτρύπανο του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» σκέφτεται να κινηθεί νοτιοδυτικά της Κύπρου και, συγκεκριμένα, προς τα «θαλάσσια οικόπεδα» 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου φημολογείται ότι υπάρχουν πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, τα οποία τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments