Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: “Εκτινάσσονται” στο 70% οι επιδοτήσεις – “Ασπίδα” στην αύξηση των χρεώσεων των παρόχων

Ηλεκτρικό ρεύμα: “Εκτινάσσονται” στο 70% οι επιδοτήσεις – “Ασπίδα” στην αύξηση των χρεώσεων των παρόχων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν αυξήσεις στις χρεώσεις των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος και γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση είναι έτοιμη θα θεσμοθετήσει μια σημαντική οικονομική ενίσχυση στις επιδοτήσεις

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν αυξήσεις στις χρεώσεις των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση είναι έτοιμη θα θεσμοθετήσει μια σημαντική οικονομική ενίσχυση στις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, μιας και η επιθυμία της είναι να μην πάνε στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ο κύριος όγκος των ανατιμήσεων, αλλά να πληρώσουν ένα μέρος τους.

Ο στόχος που τίθεται από το κυβερνητικό επιτελείο για τον επόμενο μήνα είναι οι τελικές λιανικές τιμές που θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές να κινηθούν λίγο κάτω από τα 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κάτι που σημαίνει ότι η κρατική ενίσχυση θα κυμανθεί στα επίπεδα των 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η κρατική ενίσχυση ανήλθε σε 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα (337 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), αποκλιμακώνοντας έτσι τις τελικές τιμές των οικιακών τιμολογίων στα 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, η αύξηση των επιδοτήσεων για τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 70%.

Σε χθεσινή δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, επισημαίνεται η συνέχιση της στήριξης των καταναλωτών και τον Σεπτέμβριο, αλλά και για όλους τους επόμενους μήνες, που θα συνεχίσει να σοβεί η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, δεν γίνεται νύξη για το ύψος της ενίσχυσης που θα ανακοινωθεί.

Προς τα 2 δισ. ευρώ το κονδύλι

Αυτή η αισθητά πιο γενναία επιδότηση είναι αναγκαία ώστε να αναχαιτιστεί σημαντικό μέρος των αισθητά υψηλότερων χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα, με τις ανατιμήσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 60%. Είναι ενδεικτικό ότι η χαμηλότερη χρέωση για τον Σεπτέμβριο (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εκπτώσεις) ανέρχεται σε 0,679 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αντίθετα, τον Αύγουστο η μικρότερη ονομαστική τιμή ήταν μόλις 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να δημοσιοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι ενισχύσεις Σεπτεμβρίου στο ρεύμα. Μάλιστα, αν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη στη Ντόχα, για συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, οι ανακοινώσεις θα γίνονταν σήμερα, Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις θα γνωστοποιηθούν το αργότερο έως την Τετάρτη.

Από την άλλη πλευρά, όπως είναι φυσικό, η αύξηση κατά 70% στο «δίχτυ προστασίας» για το ρεύμα σημαίνει και σημαντική αύξηση του κονδυλίου που θα διατεθεί. Έτσι, ο προϋπολογισμός των μέτρων ενίσχυσης θα είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον Αύγουστο, όταν έφτασε τα 1,136 δισ. ευρώ.

Μοναδική θετική παράμετρος είναι το γεγονός ότι με την έλευση του Σεπτεμβρίου μειώνεται η κατανάλωση, καθώς περιορίζεται η χρήση των κλιματιστικών, ενώ αρχίζει να υποχωρεί και η τουριστική κίνηση. Επομένως, αναμένεται να περιοριστεί το σύνολο των κιλοβατώρων που θα χρησιμοποιηθούν από τους καταναλωτές και, κατά συνέπεια, που θα επιδοτηθούν. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το σχετικό ποσό θα κινείται αυτή τη φορά αρκετά κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα πάνω από 6,2 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό μέχρι τον Ιούλιο, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments