Οικονομία

Μισθοί: Αυξήσεις στα χαρτιά, πίεση στην τσέπη – Η λεπτομέρεια του ΟΟΣΑ που αλλάζει τη συζήτηση

Μισθοί: Αυξήσεις στα χαρτιά, πίεση στην τσέπη – Η λεπτομέρεια του ΟΟΣΑ που αλλάζει τη συζήτηση

Πηγή Φωτογραφίας: oecd//Μισθοί: Αυξήσεις στα χαρτιά, πίεση στην τσέπη – Η λεπτομέρεια του ΟΟΣΑ που αλλάζει τη συζήτηση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 4,5% τον Απρίλιο, αλλά σε πραγματικούς όρους υποχώρησε σε ετήσια βάση – Η ακρίβεια «τρώει» μέρος της αύξησης

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στην αύξηση των μισθών και ειδικά του κατώτατου μισθού.

Και πράγματι, ο ονομαστικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 4,5% τον Απρίλιο του 2026.

Όμως ο ΟΟΣΑ προσθέτει μια κρίσιμη παράμετρο στην εικόνα.

Στο Employment Outlook 2026 καταγράφει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις 11 χώρες στις οποίες ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε μεταξύ Απριλίου 2025 και Απριλίου 2026 όταν αφαιρεθεί η επίδραση του πληθωρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να βλέπει μεγαλύτερο ποσό στον μισθό του, αλλά η αγοραστική δύναμη αυτής της αύξησης περιορίζεται από την άνοδο των τιμών.

Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών παραμένει θετική συνολικά στην Ελλάδα, αλλά το ενεργειακό σοκ του 2026 αυξάνει ξανά την πίεση.

Στον ίδιο χρόνο, ο πληθωρισμός έφτασε το 4,6% τον Απρίλιο, με σημαντική συμβολή από την ενέργεια και επίμονες αυξήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες.

Εδώ ακριβώς δημιουργείται η πολιτική σύγκρουση.

Η κυβέρνηση μπορεί να δείξει αυξήσεις ονομαστικών αποδοχών, υψηλή απασχόληση και σταδιακή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, μπορεί να αντιπαραθέσει το πραγματικό κόστος ζωής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας το έθεσε με χαρακτηριστικά καθημερινή γλώσσα στη Βουλή:

«Τα τιμολόγια ρεύματος αυξημένα, τη βενζίνη στο θεό, τα απαγορευτικά ενοίκια».

Η ουσιαστική συζήτηση, επομένως, δεν είναι πλέον αν αυξήθηκαν οι μισθοί.

Είναι πόσο από αυτή την αύξηση απομένει πραγματικά όταν πληρωθούν στέγη, τρόφιμα, ενέργεια και μετακινήσεις.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.